• DOLAR 35.334
  • EURO 36.533
  • ALTIN 3041.4
  • ...

Hacc'ın temel rüknü olan Arafat vakfesi nin yapıldığı yer olan Arafat   Mekke'nin 21 km doğusunda Taif yolu üzerinde bulunan düz bir alandır. Bu alanın batısı hariç her tarafı dağlarla çevrilmiştir Arafat'dağlarına yakın olan küçük tepe ( Cebel i rahme ) halk tarafından Arafat dağı olarak isimlendirilmiştir asıl ismi (cebel i rahme)dir. 

Hz peygamber bu tepenin eteklerinde vakfe yaptığı için halk burada vakfe yapmak için izdihama sebep oluyor oysa Hz peygamber "Arafat ın tamam'ı vakfe yeridir" diye buyurmuşlardır.

Arafat'ın batısında bulunan Nemire Mescidinin bir kısmı Arafat sınırları içerisinde bir kısmıda Urane vadisi sınırlarında kalıyor Urane vadisi sınırları içinde kalan kısım işaretler ve levhalarla uyarılmıştır burada vakfe'ye durulmaz.

Bütün mezhep imamları vakfenin Arafat sınırları içerisinde olması şarttır diye ittifak etmişlerdir. Aksi takdirde hacc'ın geçersiz olacağı noktasında fikir birliği içerisindedirler.

Hz Adem ve hz Havva yeryüzüne gönderildikten sonra birbirlerini buldukları ve birbirlerine kavuştukları  duaların kabul ve makbul olduğu rahmetin tecelli ettiği yer olan Arafat Mahşerin provasının yapıldığı yerdir.

Bu mekanda ve kurban bayramı öncesi vakfeye durulma zamanı olan arafe gününde Hz Aişe'den rivayetle "Allah'ın kullarını cehennem'den azad eylediği Arafat gününden dahaçok azad eylediği bir başka gün yoktur"  hadisi Şerif ten anlaşıldığı gibi kişi acizliğini, çaresizliğini, fakirliğini,güçsüzlüğünü anladığını itiraf ederek ve kulluğun zirvesine çıkarak Arif'leşerek kendini Allah'a af ettirmelidir. Bu zaman ve mekan abid'liğin, zahid'liğin, Arif'liğin merkezidir.

Arafat'ta hacıların asli görevlerini aksatmamaları için oruçtutmaları mekruh hacca gitmeyenlerin oruçtutmaları müstehabdır.
Zilhicce ayının dokuzuncu günü yani kurban bayramının bir gün öncesiolan Arafegünü kişi Arafat'ta arınır.  arıduru bir hal alır çünkü argın, yorgun, bitkin, bir halde ellerini merhametlilerin en merhametlisi olan Rahman'a açarak halini arz eder samimi bir tevbe ile tevbe eder.hem göz yaşlarını hem terlerini hemde günahlarını orda bırakarak Hz peygamberin deyimiyle. "kim Allah için hac ederse kötü söz kullanmaz şehevi davranışlarda bulunmaz ma'siyet işlemez seyyiat ve bayağılıklara tevessül etmezse annesinden doğduğu gün gibi temizlenmiş olarak diyarına döner"  hadisi şerif.

Arafat haccın olmazsa olmazıdır, Arafat tertemiz olmanın merkezidir, Arafat arınmaktır, Arafat dirilmektir, Arafat bilmektir, Arafat'ta arif olan marifet ehlidir,hakikat ehlidir...