ABD'nin Irak ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Irak, Suriye, Türkiye ve Körfez ülkelerini birbirine bağlayacak yeni enerji ve ticaret koridorunun bölgede yeni bir dönemin önünü açacağını söyledi.

Barrack, Irak Başbakanı Ali el-Zeydi'nin “genç, cesur ve vizyoner” liderliğiyle Mezopotamya, Levant, Türkiye ve Körfez'i kapsayan dönüştürücü bir koridor oluşturulduğunu belirtti. Söz konusu projenin, enerji sevkiyatında Hürmüz Boğazı'nın stratejik önemini kısa süre içinde büyük ölçüde azaltacağını savundu.

Barrack, toplam piyasa değeri yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşan büyük ABD şirketlerinin diplomasi, yatırım ve finansman süreçlerine öncülük ettiğini ifade ederek, “Yeni bir paradigma şekilleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda, 1950'li yıllarda inşa edilen Kerkük-Baniyas petrol boru hattının yeniden faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Irak petrolünü Suriye üzerinden Akdeniz kıyısındaki Baniyas Limanı'na taşıyacak hattın, yeni paralel boru hatlarıyla birlikte günlük yaklaşık 2 milyon varil kapasiteye ulaşabileceği belirtiliyor. Petrolün Baniyas'ın yanı sıra Türkiye üzerinden Ceyhan Limanı'na sevk edilmesi de seçenekler arasında bulunuyor.

Chevron başta olmak üzere ABD'li enerji şirketlerinin projenin teknik, yatırım ve finansman süreçlerinde yer alması bekleniyor. Chevron ile Irak arasında petrol üretimi ve yeni boru hattı yatırımlarına yönelik anlaşmalar imzalanırken, ConocoPhillips de Kerkük petrol sahalarının yeniden geliştirilmesi için BP ile ortaklık kurdu.

Projenin temel hedefinin, Hürmüz Boğazı'nı baypas edecek alternatif bir enerji güzergahı oluşturmak olduğu ifade ediliyor. Yeni hattın aynı zamanda Irak'ın İran bağlantılı enerji güzergahlarına bağımlılığını azaltması, Suriye'ye transit gelir sağlaması ve bölge ülkelerinin Batı ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmesi öngörülüyor.

Irak ve Suriye arasında Kerkük-Baniyas hattının rehabilitasyonuna yönelik mutabakatların imzalanmasının ardından projenin hız kazandığı bildirildi. ABD yönetimi de hattın yeniden faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmaları desteklediğini açıkladı.

H Nfk Gf4 X E A A Pdzj

Muhabir: Mehmet Yaman