Veysi Demir

Seçmen ne mesaj verdi?

17.05.2023 07:00:29 / Veysi Demir

Aylardır hatta 2019 yerel seçimlerinden beri muhalefetin ısrarla istediği seçimler nihayet gerçekleşti. Halk olarak 14 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için sandık başına gittik.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1’e kimse ulaşamayınca ikinci tura kaldı ve 28 Mayıs’ta tekrar sandık başına gideceğiz. Aylardır seçimi rahat alacakları propagandasını yapan Millet İttifakı veya bir başka deyişle Yedili Masa umduğu sonucu alamadı. Uzun süredir ülke gündemini meşgul eden ve vaveyla kopartan muhalefet bu seçimle boyunun ölçüsünü aldı ve bu işin sosyal medya propagandası, kaset kumpasları ve ABD ile Batı’dan destek almakla kazanılamayacağını öğrenmiş oldu.

Seçimlerle ilgili yapılan mutedil tahminlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk turda seçimi alacağı, ancak Milletvekilliği Genel Seçimlerinde ise çoğunluğun muhalefetin eline geçebileceği şeklinde görüşler serdediliyordu. Muhalefet ise seçimleri rahat kazanacağını iddia ediyordu. Lakin seçmen bu iki teze de prim vermedi. Kesin olmayan sonuçlara göre: Milletvekilliği Genel Seçimlerinde Cumhur İttifakına yüzde 49,46 oy yüzdesi ile 322 vekil verdi. Millet İttifakına ise yüzde 35,02 ile 213 vekil, HDP/YSP’nin içinde olduğu ittifaka ise yüzde 10,55 ile 65 vekil verdi.

AK Parti geçen seçime göre oy oranı ve vekil sayısı düşmesine rağmen yüzde 35,6 ile 267 vekil kazandı. AK Parti bölgede stratejik bir hata yaptı. Batman dışında HÜDA PAR adaylarını göstermedi. Oysa başta Diyarbakır olmak üzere Mardin, Siirt, Bingöl, Bitlis, Şırnak, Van gibi illerimizde alt sıralarda bile olsa HÜDA PAR adaylarını gösterseydi bölgede daha çok oy ve vekil alabilirdi.

MHP ise beklentinin aksine en çok oy alan 3’üncü parti oldu. Yüzde 10 civarında oy ve 50 vekil aldı.

YRP ilk kez girdiği seçimlerde yüzde 2,82 oy oranı ile 5 vekil kazanmayı başardı.

HÜDA PAR ise AK Parti listelerinden girdiği seçimlere 4’te 4 yaparak bir başarıya imza attı.

Gelelim muhalefete:

CHP ittifak ortağı 4 partiye listesinde yer vermesine rağmen yüzde 25,33 ile 169 vekil alarak beklediğini bulamadı. Bu vekillerden 39’u diğer partilerden olunca geriye 130 vekili kalıyor. 2018’de ise 146 vekili vardı. Bu sonuç geriye gittiğini ve hezimete uğradığını gösteriyor.

İYİ Parti ise, yüzde 9,69 ile 44 vekil alabildi. 2018’de 9,96 oy ile 43 vekil almıştı.

HDP/YSP’ye gelince tam bir şok yaşıyorlar. Yüzde 8,82 oy oranı ile 61 vekil aldılar. 2018’de 11,70 oran ile 67 vekil almıştılar. Hem oy hem vekil kaybettiler. Şimdi Kılıçdaroğlu’nu niye destekledik? Diye soruyorlar ve yaptıkları ittifakı sorguluyorlar.

Seçimlerde dikkatimizi çeken “Milliyetçi” aday ve partilerin beklentinin aksine yükselişe geçmeleri oldu. MHP oyları 7 puanın altında gösterilmesine rağmen yüzde 10’u geçmeyi başardı ve anketçilerin algı oyunlarını bozdu. İYİ Parti önce şişirilip sonra patlatılan balon muamelesine uğramasına ve masada çıkan krize rağmen 44 vekil çıkardı. HDP/YSP oyları düşmesine rağmen bölgede milliyetçilik ekmeğini yemeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Muharrem İnce’nin CHP ve FETÖ iş birliği ile kurulan “Kaset kumpası” sonucu oyun dışına itilmesi en çok Sinan Oğan’a yaradı. Beklenmeyen şekilde yüzde 5,17 oy alarak belki de seçimlerin 2’inci tura kalmasına sebep oldu. Tek sermayesi ırkçı söylemler ve “Atatürk milliyetçiliği” olan bu şahsın bu kadar oy alması, İYİ Parti ve MHP’den de oy alma ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Seçim sürecinde en çok gündeme gelen, saldırılara uğrayan ve belli kesimlerin korkulu rüyası olan HÜDA PAR ise AK Parti listelerinden gösterdiği 4 adayın 4’ünü de vekil seçtirmeyi başardı. Kara propaganda, oyun ve tuzaklara rağmen HÜDA PAR güneşinin doğuşunu engelleyemediler. HÜDA PAR’a alışacaklar yapacak bir şey yok.

Türkiye seçimleri ile ilgili olarak: “İktidarı Orta Anadolu oyları belirler. Yalnız Kürt seçmenden oy almayan hiçbir parti iktidara gelemez” şeklindeki kabul, bu seçimde de gerçekleşti. Orta Anadolu ve Kürt oyları Cumhur İttifakına kazandırdı. Yalnız İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde beklenen oy gelmediği için Cumhurbaşkanlığı seçimi 2’nci tura kaldı. Şimdi iktidar partisi büyük şehirler üzerinde kafa yorarak bu sonuçları masaya yatırmalıdır. Artan kira ve gıda fiyatları sorununu acilen çözmelidir. Bunlarla ilgili etkili adım atarsa Cumhurbaşkanlığı seçimini 2’nci turda rahat alabilir. Zaten bu saatten sonra muhalefet ve şürekâsı biraz zor toparlanır.

Selam ve dua ile…

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar