M.Emin Özmen

MERHABA

13.04.2021 07:31:47 / M.Emin Özmen

Bilindiği üzere Ramazan ayında kılınan teravih namazlarının tesbihatlarında, “Merhaba” diye bir bölüm var. En azından benim küçüklüğümde kıldığım camide vardı. Memleketimdeki camide ve daha birçok camide bu tesbihat hala devam ediyor. 20 rekat teravih kılındıktan sonra üç rekatlık vitir namazı kılınmadan “Merhaba” tesbihatı okunurdu.

Merhaba, ey mübarek Ramazan ayı!
Merhaba, ey Kur’an ve tilavet ayı!
Merhaba, ey af ve mağfiret ayı; merhaba.

Küçüklüğümde bu merhaba tesbihatının sadece merhabasını anlıyordum. Ama kıraat olarak bende büyük bir sevinç ve coşku oluştururdu. Düşünebiliyor musunuz, bir cami dolusu mümin, kutlu Ramazan’a hoş geldin anlamında merhaba diyor. Bana bir merasim havası verir, saygı edasıyla söylenen o merhabalardan dolayı adeta cezbeye gelirdim.

Tabi bunun bir de “Elvedası” vardı. Ramazan ayının 15’inden sonra merhaba kelimesinin yerini “Elveda” alırdı.

Elveda, ey mübarek Ramazan ayı!
Elveda, ey Kur’an ve tilavet ayı!
Elveda, ey af ve mağfiret ayı; elveda.

Elveda diye başlayan ve Ramazan ayını uğurlamaya yönelik bu tesbihat, bende ağlamaklı bir hal olacak şekilde, üzüntülü bir duygu oluştururdu. Müezzinle birlikte bir cami dolusu mümin bu kez elveda deyip, hüzünlü bir şekilde Ramazan’ı uğurluyordu. Öyle ki Ramazan’ın son günlerinde gözlerimden yaş akardı.

Bu nedenle yıllardır her Ramazan’ın başında “Merhaba”, sonunda ise “Elveda” tesbihatları dilimden dökülür. Buradaki camilerde pek okunmadığı için, evde ferdi veya ailemle birlikte kıldığım teravihlerde bu tesbihatı Arapçasından okurum. Okudukça aynı duygu seline kapılırım.

Merhaba derken çok sevdiğimiz bir insana hoş geldin, elveda derken de aynı kişinin ayrılığından dolmayı hoşçakal veya Allahaısmarladık der gibi duyguya kapılıyor insan.

Bu yıl da Ramazan’ın başlangıcı gereği yine merhaba diyoruz. Ömrümüz vefa ederse son 15 gün içerisinde elveda diyeceğiz.

Merhaba, 11 ayın sultanı.

Merhaba, Recep ve Şaban aylarının kardeşi ve dahi diğer ayların abisi.

Merhaba, fakir fukara ayı. Zekat, sadaka, fıtır ve infak ayı. Açlıktan nefes kokusunun ne anlama geldiğinin en iyi anlaşıldığı mübarek zaman.

Merhaba, Resul ve Cibril’in birlikte Kur’an okuduğu tilavet ayı. Müminlerin halka halka olup, mescitlerde Kur’an’ın kıraat edildiği kutlu an. Evlerde Kur’an ayetlerinin yankılandığı muhteşem sesler.

Merhaba tefsirlerin okunduğu, siyerlerin baştanbaşa tekrar edildiği kitap okuma ayı. Allah’ın muradının daha iyi anlaşılmaya çalışıldığı ve siyer sayfalarında Resulullah (sav) ve ashabının yaşadıklarından dolayı gözyaşı döküldüğü, kitap ve sünnet ayı.

Merhaba, cami, cemaat, teravih, dua, zikir ve itikaf ayı. Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu kurtuluş olan mübarek zaman dilimi. Şeytanların zincire vurulduğu af ve mağfiret ayı.

Merhaba sonu Ramazan Bayramı olan kutlu ay. Ömrümüz vefa ederse, 30 günlük bir süreç sonunda iftar edeceğimiz o güzel bayram.

Merhaba!

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar