Mehmed Göktaş

Hacca gidemeyenlere bir tavsiye

10.06.2024 01:00:00 / Mehmed Göktaş

Dört milyona yakın insanın Arafat'taki duruşunu, Müzdelife'ye akışını, Kâbe’den Mekke'nin en uzak sokaklarına kadar oluşturduğu mahşerini, yukardan yapılan çekimlerle ekranlara yansıyışını seyredince gerçekten çok duygulanırım, içim içime sığmaz; Allah'ım, ne müthiş bir manzara! Fotoğraf karelerine kesinlikle sığmayan Mekke'deki namazlar, Kâbe’deki tavaflar! Müslümanlardan biriyim diye sonsuz bir sevinç ve haz duyuyorum.

Kendi kendime hayal kurarım ve derim ki; Şimdi İbrahim Aleyhisselam kalksa dirilse, bir uçaktan onunla birlikte seyretsek bu manzarayı ve sorsak kendisine,

"Ey Allah'ın Halili, ey Allah'ın Nebisi! Nedir bu gördüğün manzara biliyor musun? Hani sen bir dua yapmıştın ya… Hani sen insanları buraya çağırmıştın ya, insanların kalbinin buraya bağlanmasını ve bu noktaya akıp gelmesini istemiştin ya…

İşte senin çağırdığın insanlar bunlar, daha nicesi de gelemedi, yürekleri yanıp tutuştuğu halde buralara sığamayacakları için gelemediler! İşte şurası oğlun İsmail Aleyhisselam ile birlikte ellerinizle yaptığınız Kâbe!

İşte şurası da, şu milyonlarca insanın koşuşturduğu yer de sen bırakıp gittikten sonra eşin Hacer'in su için koşuşturduğu yerdir, Safa ile Merve'dir!

Bir an için hayalimden geçti bütün bunlar, bilmem doğru bilmem yanlış. Rasûlullah Aleyhisselamın da bu manzarayı görmesini çok isterdim. Fakat O’nun hayatta iken benzer manzaralara şahit olduğunu bildiğimiz için yani Veda Haccında yaklaşık yüz yirmi bin kişiye hitap ettiğini, savaşlarda on bini aşan ordusunu gördüğünü bildiğimiz için, onun bu manzarayı görmemesinden dolayı fazla bir üzüntümüz yok sayılır.

Bu arada şu noktaya açıklık getirmeyi isterim; Allah Teala şu söylediğim manzaralardan hem İbrahim Aleyhisselam'ı hem de Hz. Muhammed Aleyhisselam'ı bir şekilde haberdar etmiş olabilir. Benim burada söylemek istediğim, tahayyül ettiğim şey, bu işin içinde kendimizin olması, onların sevinçlerine şahit olma arzumuzdur.

Evet, Müslümanların bu hac ibadeti, bundan sonraki yıllarda hiç kimselerin tahayyül edemeyeceği güzellikleri ortaya çıkaracaktır. Özellikle İslam'ın bugünden sonra yeryüzüne yayılmasında, tahminlerin ötesinde bir fonksiyon icra edecektir. Yani, yeryüzünde Allah'ın şiarı, Allah'ın işaret levhaları olduğunu herkes, ama herkes görecektir

Diyorum ki, hacca gidemeyenler hiç olmazsa şu günlerde mutlaka Hz. İbrahim Aleyhisselam’ı okumalıdırlar.

Selam ve dua ile.

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar