“Yavrum, Allah Allah demek..” diye başladı, hemen bir çırpıda cevap verecekti çocuğunun bu sorusuna fakat birden durdu ve
“Yavrum, bunun çok anlamı var, söylerken insanın ses tonuna ve tavrına göre değişir;
Mesela ‘Allah Allah!” demek öyle miymiş anlamında hayretimizi dile getiririz,
“Allah Allah!” deriz ve düşmanlarımıza hücum ederiz.
Hatta yenildiğimizde bile soru sorar gibi “Allah Allaah?” deriz
“Mesela sen karneni aldığında hepsinin pekiyi olduğunu görürsen “Allah Allah” dersin, sevincinden dolayı karneni sallarsın öyle değil mi?”
Bazen çok hayret ettiğimiz bir şeyi; “Allah Allaaah” diye ifade ederiz.
Bazen karşımızdakinin söylediğine inanmadığımızı göstermek için “Öyle miymiş, Allah Allah!” deriz.
Adam o anda aklına gelenleri sıraladı, düşündükçe daha nice anlamlara geleceğini söyledi ve orada bıraktı.
Yetmişli yıllarda Rahmetli Muhammed Hamidullah hocamız Erzurum’da kısa bir müddet dersimize gelmişti. O konuşurken sadece bizim fakülte değil, üniversite genelinde büyük bir kitle katılırdı, konuşmalarını bazen İhsan Süreyya hocamız, bazen rahmetli İbrahim Canan tercüme ederdi. Bir defasında konuşmasına:
“Peygamber müminlere kendi canlarından daha evladır, onun zevceleri de müminlerin anneleridir...” ayetiyle başladı ve “Bugün size ana dilimle” konuşacağım” dedi ve dersi Arapça yaptı. Bir ara dersin ortasında;
“Arkadaşlar, ben biraz araştırdım ve gördüm ki sizin Türkçe’de kullandığınız kelimelerin en az yüzde altmışı Kur’an’da geçen kelimelerdir, mesela Fatiha’daki kelimelerin tamamını kullanıyorsunuz” dedi besmeleden başlayarak bir bir saydı; “isim, Allah, Rahman, Rahim, hamd, lillah, rab, âlem, rahman, rahim, malik, yevm, din. Sadece “iyyake” kelimesi günlük konuşma dilinize girmemiş, ibadet (abd, mabud, mabed) istiane (avn, inayet, muavin) hidayet, sırat, sirat-ı müstaqim, nimet, gayr, gadab, dalalet...”
Zannedersem Muhammed Hamidullah hocamızla geçen günleri Prof. Faruk Beşer hocamız dile getiren bir çalışma yapmaktadır.
Dikkat ederseniz az çok Müslümanca bir hayat yaşamaya çalışanlar hiç sözlüğe bakmaya gerek duymadan bu kelimeleri rahatlıkla anlar. Tabi aynı şeyi İslam’dan uzak bir hayat yaşayanlar için söyleyemeyiz.
“Allah” ismini tek başına bile o kadar çok yerde kullanıyoruz ki bir ara saydıkça arkasını getiremedik.
Anlayacağınız çocuk babasına çok zor bir soru sormuş öyle değil mi?