Mehmed Göktaş

Çekirdek Çitlerken Neler Yapabiliriz?

01.11.2021 07:05:38 / Mehmed Göktaş

Önemsiz şeyleri konu edindiğim için tebessüm ettiğinizi biliyorum ama bağışlayın bazı gerçekleri ancak bu şekilde ifade edebiliyorum.

Sonra, basit gibi gördüğümüz şeyleri üst üste yazıp topladığımızda günlük hayatımızda ne kadar da çok yer kapladığını görürüz.

Daha önce de söylediğim gibi ayrıca bunlar bir yerlerden okuduğum şeyler değil yaşayarak elde ettiklerimizdir.

Geç de olsa yaşayarak farkına vardığım şeylerden birisi de çekirdek yerken neleri yapabildiğim neleri yapamadığımdır.

Madde bir; ne ezberimden ne de yüzünden Kur’an okuyamıyorum, çünkü aynı anda telaffuz edemiyorum. Başka kitapları okurken de verimli olmuyor. Hele çekirdek yerken yazma işi hiç olmuyor.

Sadece açık oturumları, panelleri veya ekrandan her hangi bir konuşmayı dinlerken çekirdek yemenin bir şeye engel olmadığını öğrenmiş bulunuyorum.

Çay bu konuda en güzeli. Namaz kılmak hariç çay içerken her şeyi yapabiliyorum, her şeyi okuyabiliyorum. Hatta o olmadan bazen hiç bir şey yapamıyorum.

Gönül ister ki bağ bahçe gibi dünyevi bazı işlerimizi görürken aynı zamanda ezbere Kur’an okuyalım. Hiç kafa yormaya gerek duyulmadan monoton işlerde ezberler okunabiliyor. Fakat birazcık da olsa kafa yormak gereken bir işse o zaman bu okuma işi olmuyor. Maalesef dünya işleri öyle bir şey ki insan kendisini tamamen vermek zorunda kalıyor.

Belki çoğunuz yapıyorsunuzdur ama ben yine de tavsiye edeyim; sabah kahvaltısında seçtiğim köşe yazılarını hızlandırarak dinliyorum.

Gelelim araç kullanırken neleri yapıp neleri yapamayacağımıza, tabi sadece kendi açımdan bakarak söylüyorum. Ezberlerimden çok işlek olan sureleri okuyorum fakat birazcık düşünerek çıkarabildiğim yerleri okumamam gerektiğini fark ettim, Allah korusun nerdeyse kaza yapacaktım. Bu konu bir de yolun düzgünlüğüne, trafiğin yoğunluğuna bağlı. Böyle durumlarda işin en kolayı zikir, tesbihat, istiğfar, salâtüselam.

Bu adam kafayı hep böyle okumalara takmış diyeceksiniz. Tamam, bunlardan daha karlı bir şey varsa onu da yapalım. Bazı durumlarda ölçüp tartarız, hangisinin kârlı olduğuna bakarız, okumak yerine birlikte olduğumuz insanlara bir şeyler söyleriz veya onlardan bir şeyler dinleriz. Mesele zamanı en güzel bir şekilde değerlendirme meselesidir.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar