Dr. Lokman Aydoğdu

KORONAVİRÜS MÜCADELESİNDE RAMAZAN BEREKETİ

29.04.2020 01:35:50 / Dr. Lokman Aydoğdu

Koronavirüs mücadelesi tüm Dünya’da devletlerin en hayati konusu olmayı devam ediyor. Koronavirüsle mücadele ülkemizde de hayatın tüm alanlarını etkileyecek şekilde ilerliyor. Ülkemiz özellikle de sağlık sektörümüz tüm Dünya’ya örnek olmaya devam ediyor. Bazı Avrupa ülkeleri kıskanmış olacaklar ki yok efendim Türkiye gerçek sayıları gizliyormuş yok efendim Türkiye şöyle yok böyle şeklinde gerçeklikten uzak haset ve kıskançlıktan kaynaklanan cümleler sarf ediyorlar. Türkiye koronavirüs mücadelesinde Dünya’nın en şeffaf ve gerçekçi ülkelerinden biridir. Avrupa ülkelerinin çoğu koronavirüsle mücadeleyi kaybetti. Kaybedenlerden biri de İngiltere’dir ki sayıları gizlemeye başladı. Türkiye koronavirüs sorununu bir iki hafta geç fark etmiş ve bazı önlemleri biraz gecikerek almışsa da şu an itibari ile koronavirüs mücadelesinde Dünya’nın ilk üç ülkesinden biridir.

Koronavirüsü ciddiye almak, önlemlere uymak ve özgün tedaviler uygulamak Ramazan bereketiyle buluşunca güzel sonuçlar kendini aşikar etmeye başladı. En önemli konu; iyileşen hasta sayısı yeni tanı alan hasta sayısını geçti ve günlük yeni tanı alan hasta sayımızda belirgin bir düşüş oldu. Bu şu demek; hastalık ülkemizde pik yaptı gün geçtikçe yeni tanı alan hasta sayısı düşecek ve hastalık hayatımızdan tamamen çıkacaktır inşallah. Tabii ki bunun için en önemli şartı; kurallara uymaya devam etmekten, normal hayata kademeli bir şekilde geçmekten geçiyor. Aksi takdirde koronavirüs ikinci dalga üçüncü dalga şeklinde hayatımızda kalmaya devam edecektir.

Devlet ve vatandaş olarak koronavirüsle mücadelede hayatımızdan en son çıkacak önlem yurtdışına çıkma ve yurtdışından gelme yasağıdır. 2020 yılında yurtdışından kendi  vatandaşlarımız dışında hiçbir kimsenin ne amaçla olursa olsun gelmesine izin verilmemelidir. Gelen vatandaşlarımıza 14 günlük karantina uygulaması 2020 yılı sonuna kadar uygulanmaya devam edilmelidir. Hiçbir vatandaşımızın yurtdışına çıkmasına izin verilmemeli, çıkanlara 2020 yılı içinde tekrar ülkeye dönmelerine yasak getirilmelidir. Koronavirüs mücadelesinde hayatımızdan çıkacak en son ikinci yasak toplu organizasyonlardır. Düğün, sünnet, nişan, futbol ve diğer spor faaliyetleri vb. organizasyonlar 2021 yılına ertelenmeli ve yasak devam ettirilmelidir. 2020 yılı boyunca 100 kişiden fazla kişinin katıldığı hiçbir organizasyon olmamalıdır. Toplu eğlence mekanları, okullar ve üzülsek de camilerimizin 1 Ekimden önce açılmaması koronavirüs ile tekrardan karşılaşmamamız için gerekli tedbirlerdendir.

Koronavirüs mücadelesinde gevşetilecek ilk yasaklar tarım, sanayi ve üretimin diğer alanlarıdır. Sonrasında sokağa çıkma yasağı olan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın dışarı çıkmalarına izin verilmelidir. Bu tarihte Ramazan bayramı uygun olacaktır. Ramazan bayramı ile eş zamanlı koronavirüsün az görüldüğü iller arası seyahate izin verilmelidir. Müslüman toplumların yaşadığı toplumlarda Ramazan ayı korona virüs mücadelesine ivme kazandırıyor. Çünkü malumunuz üzere Ramazan ayında çalışan insanlar hariç toplumun diğer büyük çoğunluğu hareketi azaltmakta zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaktadır. Sokağa çıkma yasağının faydasını da birkaç gün sonra göreceğiz inşallah.

Rusya’da yapılan bir araştırmada sağlık çalışanlarına koronavirüs testi uygulanmış ve % 15 oranında sağlık çalışanlarının koronavirüse bağışıklık kazandığı görülmüştür. Ülkemizde de sağlık çalışanlarına koronavirüs testi yapılması koronavirüsle mücadelenin bir parçası olacaktır.

Koronavirüs tedbirleri gevşetilse de hayatımızda gevşetmememiz gereken özellikle 2020 yılı boyunca daha dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var. Bunları sayarak yazımıza son vereceğiz;

Yemekten önce ve özellikle yemekten sonra ellerimizi bol sabunla en az 20 saniye yıkayalım.

Sadece lavabodan çıkınca değil lavaboya gitmeden önce de ellerimizi bol sabunla en az 20 saniye yıkayalım.

2020 yılı boyunca sosyal hayatta  sosyal mesafeye devamlı dikkat edelim. Hatanede sıra beklerken, fatura ödemeye gidince sıra beklerken, markette, fırında vb kalabalık ortamlara gireceğimiz zaman sosyal mesafeye uyalım ve sosyal mesafeyi hatırlatalım.

Birinci derece yakınlarımız dışında sarılma tokalaşma 2020 yılında YOKKK.

Kolonya kullanımını alışkanlık haline getirelim.

                                                                                                              

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar