Dr. Lokman Aydoğdu

Randevu Zülmü -2-

26.03.2019 07:33:26 / Dr. Lokman Aydoğdu

El bileğiniz ağrıyor ve doktora başvuruyorsunuz. Muayene eden hekim el bileğinde yüzeysel bir lezyon olduğu ve bunun ayırıcı tanısı için ultrasonografi yapılması gerektiğini söylüyor. Hasta, ultrasonografi yapmak için radyoloji bölümüne gelince sıra almak yerine 15 gün sonraya randevu veriliyor. 15 gün geçtikten sonra hasta ultrasonografi yaptırmak için sıra alıyor ve ultrasonografisini yaptırıyor. Yapılan yüzeysel doku ultrasonografisi kaç dakika sürdü sizce. Sadece 2 dakika. Ve hasta bu tetkik için 15 gün bekliyor. Bu olayı yaşayan bir hemşire! Üzücü bir tablo???

Hematolojiden takipli annesini takip için il dışından getiren oğlu, poliklinikte annesi muayene olduktan sonra hastanın kan vermesi ve büyüyen dalağın takibi için ultrasonografi tetkikleri isteniyor. Kan verdikten sonra ultrasonografiye sıra geliyor. Randevu veren sekreter bir aydan önce tüm randevuların dolu olduğunu ve ancak bir ay sonraya randevu verilebileceğini söylüyor. Hatırlatalım bu hasta hematolojiden takipli, yaşlı, kemik iliği düzensiz çalışan ve dalağı normalin 3 katı kadar büyümüş ciddi bir hasta. Ultrasonografi sonucu verilen tedavinin tekrardan revize edilmesine neden olacak bir hasta. Ancak tüm bu faktörlere rağmen randevu bir aydan önceki bir tarihe verilemiyor ta ki hasta 100 lira özel muayene ücreti ödeyince ultrasonografi yarım saat içinde yapılıyor. Randevular birden boşalıyor. Bu olayı yaşayan bu olayın yaşandığı hastanenin tıp fakültesinde okuyan 2. sınıf tıp öğrencisi. Ayıp, utanılası bir tablo???

45 yaşında bayan hasta 15 gün önce mutfakta birden baygınlık geçirip düşüyor. Düşme olayının ardından şiddetli, ağrı kesicilere cevap vermeyen bir baş ağrısı ve devamlı uyuklama isteği ile doktora başvuruyor. Beyinde kanama odağı ve şişmesi olan hasta yatırılıp tedavisi yapılıyor ve 4 gün sonunda taburcu ediliyor. 15 gün sonra kontrole çağrılmış olan hasta muayene olduktan sonra kontrol için Manyetik Rezonans Görüntüleme isteniyor. Hastanın baş ağrısı geçmekle birlikte his kusuru şikayeti başlamış durumda. Manyetik Rezonans Görüntüleme tetkiki için gündüz gelebileceklerse haziran ayına gece gelebileceklerse mayıs ayına randevu verileceği söyleniyor. Hastanın sağlık kurumuna ilk başvurusu mart ayının ortasına tekabül ediyor. Ne diyeyim? Günah ve bir o kadar insani duygulardan mahrum bir tablo???

3 ay önce kalın bağırsak kanserinden ameliyat olan hasta kontrole geliyor. Kan, görüntüleme ile beraber kolonoskopi isteniyor. Hasta kolonoskopi için randevu almaya gittiğinde randevu 3 ay sonraya veriliyor. Hastanın kanser hastası olması ise önemsenmiyor. Aslında bu hastanın 3. ay, 6. ay ve bir yıllık iken kolonoskopi olması gerekiyor. Hasta ilk kolonoskopisini ancak 6. ayda olabiliyor. Fakat hasta kolonoskopiyi özel yaptırmak isteyip 300-400 civarı para yatırırsa kolonoskopisini bir hafta içinde yapabiliyor. ‘2000’li yıllara tekrar geri mi döndük’ sorusunu akıllara getiren tablo???

Bir sonraki yazımızda randevu zulmünün nedenleri ve çözüm yolları hakkında yazacağız inşallah. Azim bizden, başarı aziz ve celil ALLAH'tandır. Vesselam

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar