Avrupa Birliğinin çanları bu kez kilise çanları olarak değil tehlike çanları olarak çalmaya başladı. BREXİT'ten sonra yoğun bakıma tabi tutulan Avrupa Birliği'nin Trump ile birlikte direnci kırılmaya doğru gitmiştir. İslam dünyasının başına bela olan Batılı güçler, İslam coğrafyasında kirli hesaplar yaparken Trump ile hesaplaşmanın, kendi hinterlantlarında cereyan edeceği muhtemel görünüyor.
Trump, Rusya'ya ara ara sıcak mesajlar göndermekle beraber, Almanya güzergâhından Doğu Avrupa ülkeleri (bir zamanların demir perde ülkeleri) üzerinden çembere almaya çalışıyor. Bu durum demokratların, Trump'ı kendi Rusya politikalarına zorlaması olabilir veya ABD'nin Demokrat- Cumhuriyetçi politika çekişmesi olarak da görülebilir. Demokratların kontrolünde olan kurum ve medyanın direnç göstermesi, Trump ekibini yıpratma çabaları, kendisi hakkında yedi saat önce bir programda, Başkan Trump'ın ‘'tam güven duyduğunu'' dile getirdiği Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike FLYNN'in istifasına sebep olmuştur. ‘Kremlingate' olarak adlandırılan FLYNN, Trump'ın Kremlin ile bağlantısını gerçekleştiren kişiydi. FLYNN aynı zamanda Türkiye ile müttefikliğe gönderme yaparak terör örgütü elebaşı Fetullah GÜLEN'in de iadesini savunuyordu.
Söz konusu kurumlar ve medya kontrolsüz gibi görünen Trump'ın siyasetine yön vermek istemektedirler. Rus Senatör Aleksey Puşkov'un ‘Trump'ı yavaş yavaş Obama'ya dönüştürüyorlar' yorumu, durumu özetler mahiyettedir.
Her Trump-Putin yakınlaşması, düşmanca hamlelerle son bulmaktadır. Trump'ın Rusya'nın etrafını veya müttefikleriyle (Çin, İran, Almanya,Türkiye) arasını açıp izole etmeye çalışarak Rusya'ya ‘sen hariç' politikası, Rusya'ya samimi gelmemekle beraber, Kremlin'in ‘ Trump'ın uluslararası temaslarını dikkatlice analiz ediyoruz'' açıklaması, Trump'ı temkinli bir şekilde izlediklerini göstermektedir.
Refleks tepki özelliği olan Rusya, ABD'nin Kırım ve Gürcistan açıklamalarıyla birlikte Batı güçlerini savaş konumuna getirdi ve Ukrayna ile muhtemel bir savaşa hazır olduğunu göstermiş oldu.
Enerji ve gücü elinde bulunduran Rusya, sadece Ukrayna üzerinden NATO (özelde ABD) ile hesaplaşmıyor aynı zamanda Baltık denizinde de özellikle hava sahasında it dalaşını çok sık yaşamaktadır.
Sovyetler birliğinin dağılmasından sonra yerine bir türlü oturmayan bir coğrafya oluştu ve Doğu Avrupa ülkeleri olsun Türkî Cumhuriyetler olsun ya Rusya'nın etkisinde ya da içinde Rusya'ya bağlı saatli bombalar mevcut; Kırım'da Rus lehine gerçekleşen referandum gibi…
Baltık denizi, Kalingrad Körfezi, Kırım, Doğu Ukrayna, Suriye, Kazakistan tüm bunlar Rusya için biraz fazla sorun fakat en değerlileri sıcak sulara inme hayaline kapı özelliği taşıyan Kırım ve Baltık denizi olacaktır.
Rusya, kendi içişleriyle uğraşan, ayakta durmaya çalışan AB varken stratejik hamlelerle ilerlemeye çalışacaktır.
2017 Almanya, Fransa ve Hollanda'da seçimlerin olması özellikle Trump rüzgârının seçim sonuçlarına yapacağı etki, Avrupa'da taşları yerinden oynatacağa benziyor. Selam ve dua ile
Ahmet Yücebağ