A.Halim Seçkin

Ramazan Ayı ve Ticari Hareketlilik

10.08.2012 17:41:00 / A.Halim Seçkin

Ağustos ayı tatil ayıdır. Sıcaklıkların dorukta olduğu, insanların gölgelere kaçtığı bir aydır.

Ramazan ayının üçte ikisi ve Ramazan Bayramı bu sene Ağustos ayına rastlıyor.

Büyük şehirlerde yaşayanlar özellikle bu ayda ya tatil beldelerine, ya kaplıcalara veya memleketlerine tatil için gidiyorlar. Bu vesile ile kimi yerlerde ticari bir hareketlilik yaşanırken kimi yerlerde de durgunluk yaşanıyor.

Özellikle İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerden insanlar akın akın memleketlerine gittiğinden otobüs firmalarında ve uçak firmalarında bir hareketlilik yaşanıyor. Bayrama kadar nerede ise tüm firmaların otobüs veya uçak koltukları şu anda dolu görünüyor. Bu vesile ile tüm otogar çalışanları, taksiciler, büfeler ve yollar üzerindeki dinlenme tesisleri de bu hareketlilikle beraber bir hareketlilik yaşıyor. Yerinden oynayan bir taş diğerini harekete geçiriyor ve bu hareketlilik dalga dalga yayılıyor.

Memleketlerine gidenler kendileriyle herkese bir hediye götürmek, ziyaret edecekleri akrabaların yanına eli boş gitmemek için bir şeyler alıyorlar. Bu da ticari bir hareketliliğe sebep oluyor. Ayrıca gittikleri yerlerde de bir insan yoğunluğu yaşandığından ticari bir hareketliliği oralara da taşımış oluyorlar.

Ramazanın başında herkes iftarda çoluk çocuğumla daha güzel bir iftar açayım, güzel bir sahur yapayım gayesiyle alış-veriş yaptı. Bu da gıda sektöründe bir canlanmaya sebep oldu. Bayrama doğru gıda yerlerinin satacakları ev mantısı, ev tatlısı malzemeleri (nişasta, ceviz içi, şeker, un vb.), şeker çikolata gibi mamuller nedeniyle bir hareketliliğe sebep olacaktır.

Bayrama iki hafta kala giyim, şeker, çikolata, lokum ve paketleme gibi sektörlerde bir hareketliliğin yaşanması bekleniyor. Ancak yukarıda belirttiğim gibi bu büyük şehirlerde tatil ayı olan Ağustos ayının Ramazan ayı ve Ramazan Bayramına denk gelmesi münasebetiyle çok canlı olmayacaktır. Çünkü bu ayda büyük şehirler büyük oranda boşalmakta ve insan yoğunluğu azalmaktadır. Sıcaklardan bunalan insanlar oruçlu olmanın da etkisi ile dışarı çıkmamakta, esnaf bazen ikindi vaktine kadar bir siftah bile yapamamaktadır.

Sokaklar boş, pazar yerlerinde pazar tahtaları kiraya verilememiş çoğu boş duruyor. Bu nedenle bayramın da çok canlı geçmesi beklenemez.

Aynı durumu Karadeniz illeri, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri için söyleyemeyiz. Çünkü memleketlerine dönen halk buralarda bir ticari hareketliliğe sebep olacaktır. Buralarda gerek giyim gerek şeker, çikolata vb. sektörlerde bir ticari patlamanın yaşanacağını ümit ediyorum. Giyimde meydana gelecek bu hareketliliğe Ramazan başından hazırlık yapan esnaf, Mahmutpaşa, Yeşildirek, Mercan, Gaziantep, Konya toptancılarının yoğun bir dönem yaşamalarına sebep oldu. Toptancılarda yaşanan satılan mal hareketliliğinin yerini bayram ertesi iade mal hareketliliği alacaktır. Tüm bunlar nedeniyle kargo firmaları bayram öncesi gönderilen mallar ve bayram sonrası dönecek mallarla hareketlilik yaşayacaklardır. Gerçi hiçbir toptancı veya kargocu iade malları sevmez. Bu nedenle genelde iade malların kargo ücretlerinde perakendeci ile toptancı arasında sorun yaşanır. Bu da olduğu gibi kargo firmalarına yansır.

Ramazanda hareketlilik yaşayan bir diğer sektör de ebetteki TV kanallarıdır. İslami yayın yapan kanallar yayınlarına daha yoğun bir şekilde devam ediyorlar. İslami yayınla ilgisi olmayan kimi kanallar yayın akışlarını hiç değiştirmeyerek kimliklerini tescillediler. İslami yayın yapmayan kimi kanallar ise İslami filimler yayınlıyor, iftar ve sahur programları düzenliyor. Bu programların hemen akabinde normal yayınlarına devam ediyorlar. Bunu reyting amacıyla yaptıklarını düşünmemek elde olmamakla beraber, Ramazan ayının onların ve seyircilerinin ıslahına vesile olmasını temenni ediyorum. 

Hareketliliği yaşayan sektörlerin yaşanan hareketlilik nedeniyle Allah`ı anmayı unutmaması, hareketin olmadığı sektörlerin ise bir yeis ve ümitsizliliğe girmemesi dileği ile Allah`a emanet olun.

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar