''Memurlar İstanbul'da kalmak istemiyor''

EBS İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Bilal Duran, öğretmenlerin ve kamu personelinin İstanbul'da kalabilmesi için gerekli ekonomik altyapının bir an önce oluşturulması gerektiğini belirtti.

Ekleme: 13.06.2023 10:40:04 / Güncelleme: 13.06.2023 10:42:15 / Röportaj / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yüksek kira artışları, bir dönem en cazip bölgeler arasında gösterilen büyükşehirlerin, öğretmen ve memurlar için adeta mahrumiyet bölgesine dönüşmesine yol açtı. Bu durum tersine göçü hızlandırırken, aynı zamanda çalışmak için büyükşehirlere gelmek isteyenleri de durdurdu.

Birçok kamu personeli Anadolu'ya yönelerek, bir an önce İstanbul'dan gitmek için fırsat kolluyor. Kamu personeli Temmuz ayında yapılacak zammı umutla bekliyor.

Eğitim-Bir-Sen (EBS) İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Bilal Duran, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.  

"Bugün İstanbul'da yeni göreve başlamış veya başlayacak öğretmen arkadaşımızın aldığı maaş neredeyse kirayla eşdeğer durumdadır"

Türkiye genelinde ekonomi ile ilgili yaşanan sıkıntılar dolayısıyla özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde son dönemlerde kiralık konut fiyatlarında ciddi manada bir artışla karşı karşıya kalındığını belirten Duran, "Bugün İstanbul'un en uzak ilçesinde bile 10-12 bin liralık kira rakamlarından bahsediyoruz. Yeni başlayan bir öğretmen arkadaşımızın bordrosuna baktığımızda 11-13 bin lira gibi aylık ücretlerle karşı karşıya kaldığımız bir durum görülüyor. Bugün İstanbul'da yeni göreve başlamış veya başlayacak öğretmen arkadaşımızın aldığı maaş neredeyse kirayla eşdeğer durumdadır. Yakın bir zamanda bununla alakalı mutlaka bir düzeltilme yapılması gerektiğini Eğitim-Bir-Sen olarak, özellikle bu yılın başındaki enflasyon oranının açıklanmasından sonra dile getiriyorduk. Bugünlerde geldiğimiz noktada da benzer sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz ay açıklanan en düşük memur maaşının 22 bin lira rakamına yükseltilecek olması ile birlikte öğretmen arkadaşlarımızın veya kamu çalışanı arkadaşlarımızın ücretlerinde bir iyileştirme yaşanmasıyla birlikte bu rakamlar daha yukarıya çekilecek. Bir nebzede olsa rahatlamaya çalışacağız diye tahmin ediyoruz. Bunun yanında bu yıl toplu sözleşme yılı. Ağustos ayında Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen olarak toplu sözleşmede öğretmen ve diğer kamu çalışanı arkadaşlarımızın tamamının iyileştirmeleri ile alakalı bir süreç yürüteceğiz." dedi.

Sıkıntının sadece göreve yeni başlayan kamu çalışanında değil büyükşehirlerde yaşayan tüm memurlarla alakalı olduğunu dile getiren Duran, "En düşük kamu çalışanının maaşının 22 bin liraya yükseltilecek olması doğal olarak diğer kamu çalışanları ile alakalı bir maaş skalası oluşmasını ve bu anlamda Temmuz ayında yapılacak iyileştirme ve üzerine yapılacak toplu sözleşmedeki yeni kazanımlarla durumun ilerleyen süreçte daha iyi olacağını öngörüyoruz." diye belirtti.

"2-3 hatta 4 öğretmen arkadaş aynı üniversite yıllarında öğrenci evinde kaldıkları gibi maalesef birlikte kalıyorlar"

Bilal Duran

Yeni başlayan kamu personelinin ekonomik anlamdaki özgürlüklerinin daha da genişletilmesi ile alakalı bir sürecin yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Duran, "Evlilikten ziyade, arkadaşlarımız hayatlarını daha farklı şekilde idame ettirme ile alakalı da sıkıntı yaşıyor. Hatta şu anda İstanbul'da ziyaret ettiğimiz okullardaki yeni göreve başlamış arkadaşlarımızda bazen şu örneklerle karşılaşıyoruz. 2-3 öğretmen arkadaş hatta 4 öğretmen arkadaş aynı üniversite yıllarında öğrenci evinde kaldıkları gibi maalesef birlikte kalıyorlar. Ekonomi ile alakalı sürecin düzeltilmesi ile birlikte gerek evlilikler ile alakalı gerek ev, araba vesaire ekonomik durumlarındaki düzenlemelerle alakalı bir süreç olacaktır diye umut ediyoruz. İleriye dönük şöyle bir şeyle de karşı karşıya kalabiliriz; İstanbul'a sadece ilk atama yani zorunlu öğretmen atanması ile öğretmen gelecek bunun dışında buradan bu yaz dönemi itibariyle bütün öğretmen arkadaşlarımız memleketlerine veya Anadolu'nun başka şehirlerine göç etme durumu ile karşı karşıya kalacaklar. Bu durumlar ileride daha başka sosyolojik, psikolojik durumlara da sebep olabilecektir." şeklinde dile getirdi.

"Büyükşehirlerde çalışanlara ekstra kira yardımları olabilir"

En kısa zamanda öğretmenlere, kamu çalışanlarının tamamına özel uygulamaların yapılması gerektiğinin altını çizen Duran, "Lojman desteği olabilir, büyükşehirlerde çalışanlara ekstra kira yardımları olabilir. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımız bununla alakalı bir açıklama yaptı. Sendikamızın uzun zamandır dile getirdiği böyle bir konu vardı; büyükşehirlerde çalışan kamu çalışanlarına 'kira yardımı' adını koydular ama buna biraz daha çalışılacak önümüzdeki süreçte. Biz başka kurumlarda çalışan bazı kamu çalışanlarından biliyoruz ki büyükşehirlere ek özel tazminatlar yapılabiliyor. Onun için öğretmen arkadaşlarımıza da buna benzer bir çalışma yapılması için takip ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Özellikle akademik anlamda öğrencilerimizin bulunduğu durumdan daha da geriye gideceği bir durumla karşı karşıya kalacağız"

2009 yılında mesleğe başladığı yıllarda ücretli öğretmenlerin sayısının fazla olması sebebiyle sık sık öğretmeni değişen bir ilkokul öğrencisinin 4'üncü sınıfa geldiği zaman henüz okumayı öğrenememesi durumları ile karşı karşıya kaldıklarından bahseden Duran, "Eğer öğretmen arkadaşlarımızı İstanbul'da veya İstanbul gibi büyükşehirlerde tutamazsak yarın karşılaşabileceğimiz en basit örnek budur. Daha farklı sorunlar, daha farklı problemler. Özellikle akademik anlamda öğrencilerimizin bulunduğu durumdan daha da geriye gideceği bir durumla karşı karşıya kalacağız. Bununla birlikte ekonomik durumu daha iyi olan ailelerin devlet okullarından ziyade özel okullara kaçışlarıyla alakalı bir süreçle karşı karşıya kalacağız. Bu durumda öğrenciler arasındaki akademik uçurumun gelir seviyesine göre şekillendiği ve gittikçe daha fazla sıkıntıların oluşabileceği bir süreçle bizi karşı karşıya bırakacak. Bu sorunun bir an önce çözülerek öğretmen arkadaşlarımızın İstanbul'da kalabilmesi ile alakalı gerekli ekonomik altyapının bir an önce oluşturulması gerekmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar