Engelliler: Sorunumuz çok ama sesimiz duyulmuyor

Engelli bireylerin pek çok sorununun olduğunu ancak seslerinin bir türlü duyulmadığını belirten Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı, yetkililerden sorunlarına duyarsız kalmamalarını, önlerindeki engellerin ise kaldırılmasını istedi.

Ekleme: 10.05.2024 11:05:07 / Güncelleme: 10.05.2024 11:05:45 / Röportaj / Batman Haberleri
Destek için 

Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunarak engellilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Türkiye'de engellilik olduğu sürece sıkıntılarının da devam ettiğini belirten Sapancı, "Maalesef sıkıntılarımız eksilmiyor. Ülkemizde ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor ve engelliler, dezavantajlı gruplar bu işin en çok etkilenen gruplarıdır. Bir engelli bugün 4 bin liraya yakın bir maaşla geçiniyor. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. 4 bin lirayla kim geçinebiliyor?" diye sordu.

"Engelliler çok sıkıntı çekiyor"

Ülkede 12 buçuk milyon engellinin olduğunu aktaran Sapancı, "Herkes emeklilerin sorunlarından bahsediyor. Tabi toplumun her katmanın da sorunları var ancak engelliler bu işin en çok sıkıntı çeken grubudur diye düşünüyorum. Ama maalesef sesimiz çıkmıyor. Bu konuda bütün sivil toplum örgütlerini bu tür sorunlarla mücadele etmeye davet ediyoruz." dedi.

"Kamusal, sosyal alanlarda herkes gibi özgürce yaşayamıyoruz"

Batman'da erişilebilirlik, ulaşılabilirlik sorunlarının halen devam ettiğine işaret eden Sapancı, şöyle devam etti:

"Biz engelliler olarak hâlâ kamusal alanda, sosyal alanlarda herkes gibi özgürce yaşama gibi bir şansımız yok maalesef. Tabi ki bunlar olmayınca eğitimde aksamalar da meydana geliyor. Çünkü her şeyin başı sosyal faaliyete katılmanın önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olabiliyor. Çünkü bir engelli dışarıya çıkamadığında ne ekonomiye, ne istihdama, ne eğitime, ne sağlığa ulaşması hiçbir şekilde mümkün değildir."

Görme engellilerin noterde çektiği sıkıntıların ise çözüme kavuştuğunu, engellilerin iki şahide ihtiyaç duymadan artık noter işlemlerini rahat şekilde yapabilecek hale geldiğini dile getiren Sapancı, bunun mücadelesini veren herkese teşekkür etti.

"Engellilerin içinde olmadığı hiçbir iş başarıya ulaşmaz"

Engelli bireylerin önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Sapancı, "Yapılacak işlerde bizim fikrimiz alınırsa o iş nihayete ermiş olacak. Ama engelliler için yapılan işlerin engellilerin içinde olmadığı hiçbir işin başarıya ulaşması gibi bir şansı maalesef sıfırdır. Çünkü bunu kullanacak olan engellidir. Yetkililerden engellilerin sorunlarına duyarsız kalmamaları noktasında daha çok sesimizi duymalarını istiyoruz. Sorunlarımız çoktur. Zaman zaman yetkililere ulaşamıyoruz. O kapılar çok sıkı kapatılmış. Yetkililerin bizimle işbirliği içinde olmalarını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)