Mutluluktan mı intihar ediyorsunuz?

Birleşmiş Milletler, 2017 Dünya Mutluluk Raporu`nu yayınladı. Raporun sadece maddi gelişmişlik düzeyi üzerinden hazırlanması beraberinde birçok çelişkiyi de getirdi. Yayınlanan raporda üst sıralarda yer alan ülkelerde dikkat çeken en büyük ayrıntı ise, en mutlu gösterilen ülkelerde intihar oranlarının da aynı oranda yüksek olması. Gelişmişlik seviyesi gerilerde de olsa İslam ülkelerinde intihar oranları çok daha düşükken, farklı inançlara sahip ülkelerde maddi zenginliklere rağmen depresyon, bunalım ve intihar oranları daha yüksek görülüyor.

Ekleme: 22.03.2017 07:26:00 / Güncelleme: 22.03.2017 07:26:00 / manşetler / İstanbul Haberleri
Destek için 

ENES DURMAZ - DOĞRUHABER

Norveç, Birleşmiş Milletler`in 2017 Dünya Mutluluk Raporu`da birinci sıraya oturdu. Norveç`in, Dünya Sağlık Örgütü'nce hazırlanan intihar etme oranlarında da üst sıralarda yer alması hazırlanan mutluluk raporunun trajikomikliğini ortaya koyuyor. 100 bin kişi başına düşen intihar oranlarında Norveç yüzde 11,9`luk yıllık bir ortalamaya sahip. Norveçlilere göre düzgün işleyen kamu düzeni, bedava sağlık ve eğitim hizmetiyle iş ve özel hayat arasındaki denge, mutluluk listesinde birinci sırada yer almalarının başlıca sebepleri.

REFAH SEVİYESİ MUTLULUK İÇİN YETERLİ DEĞİL!

Toplumbilimciler, mutluluk için refah seviyesinin artmasının yetmediğini, insani ilişkilerin de bir o kadar önemli olduğunu söylüyor. Nina Tanggaard Lomeland adlı bir Norveçli depresyonun ülkesinde büyük bir sorun olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor: “Güney Afrika ve Meksika gibi dünyanın farklı köşelerinde yaşadım ve Norveç‘te neden bizim ayrıcalıklı olduğumuzu anlayabiliyorum. En mutlu kişiler olduğumuzu söylemek ne kadar doğru bilemiyorum. Çok fazla yalnız ve bunalımda olan insanımız var.”

TÜRKİYE 155 ÜLKE İÇERİSİNDE MUTLULUKTA 69. SIRADA

Norveç‘i mutlulukta sırasıyla Danimarka, İzlanda, İsviçre ve Finlandiya izledi. Türkiye ise geçen yıla göre 9 basamak yükselerek, 155 ülkelik listede 69. sırada yer aldı. Listenin sonlarına doğru ilerledikçe, iç çatışmaların yaşandığı ülkeler çoğalıyor. Listeye göre en mutsuz beş ülkeyse; Ruanda, Suriye, Tanzanya, Burundi ve Orta Afrika Cumhuriyeti. Rapor, ülkelerde kişi başına düşen gayri safi milli hâsıla ve ortalama yaşam süresinin yanı sıra kamuoyu yoklamalarına göre hazırlanıyor. Anketlerde halka sosyal destek, kişisel özgürlükler, devlet içi yolsuzlukla ilgili sorular yöneltiliyor.

ZENGİN-MUTLU OLMALARINA RAĞMEN İNTİHAR EDEN AVRUPA ÜLKELERİ

Dünya Sağlık Örgütü'nce ‘ülkelere göre intihar etme oranları` ilginç bir tabloyu ortaya koyuyor. İslam ülkeleri dışındaki aşağıda örnekleri verilen her bir ülke için 100.000 kişi başına düşen yıllık ‘intihar etme` oranları şöyle:

JAPONYA:  Yüzde 23.8

BELÇİKA:    Yüzde 17.6

FİNLANDİYA: Yüzde 16.8

ABD:              Yüzde 12.0

NORVEÇ:      Yüzde  11.9

İSVİÇRE:         Yüzde 11.1

 

İSLAM ÜLKELERİNDEKİ İNTİHAR ETME ORANLARINA ÖRNEKLER İSE ŞÖYLE:

BAHREYN: 3.8

TÜRKİYE: 3.62

KUVEYT: 1.8

SURİYE: 0.1

MISIR: 0.1