• DOLAR 32.213
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2426.646
  • ...
BM Sudan Araştırma Misyonundan "çatışmaları sona erdirme" çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Sudan Araştırma Misyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Komisyonun bu hafta Cenevre'de ilk çalışmalarına başladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Savaşan taraflara çatışmayı sona erdirmeleri ve insan haklarına saygı duymaları çağrısında bulunuyoruz. Taraflar, sivilleri koruma ile ağır ihlaller ve suçların faillerinin hesap vermesini sağlama yönündeki yükümlülüklerini yerine getirmelidir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Misyon Başkanı Mohamed Chande Othman, yetkililer ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir süredir görüştüklerini kaydederken, Sudan'da uluslararası insani hukuk ve insan hakları ihlalleriyle ilgili soruşturmaların sürdüğünü belirtti.

Othman, "Sudanlı sivil toplum kuruluşları ve diğer muhataplar devam eden ciddi ihlallere ilişkin iddiaları bizimle paylaşmaya başladı. Bu iddialar hesap verebilirliğin önemini, soruşturmalarımızın gerekliliğini ve şiddetin derhal sona ermesinin hayati önemini vurguluyor." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, tüm taraflara soruşturmalarda iş birliği yapmaları yönünde çağrı da iletildi.

Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden savaşta iddia edilen tüm insan hakları ihlallerini araştırmak için Ekim 2023'te BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan BM Sudan Araştırma Misyonunun, bu yıl ilk kapsamlı raporunu hem İnsan Hakları Konseyi hem de BM Genel Kurulu'na sunması bekleniyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir