• DOLAR 32.298
  • EURO 35.227
  • ALTIN 2466.56
  • ...
Hamas'ın Batı Şeria'daki iki numaralı ismi konuştu: Hizbullah'ın saldırıları yeterli mi,  direnişin askeri gücü yerinde mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-    Müzakere için sunulan belgeye verilen yanıt ve hazırlanma şekli kasıtlı mıydı, yoksa zamanlama ülke içindeki direniş ve diğer gruplarla bu konuda devam eden istişarelerin bir sonucu muydu?

Yanıt, hareketin müzakereleri başarılı kılma arzusuyla tutarlı. Hareket, arabulucuların çabalarına karşılık verdi ve bölgede ve dünyada genel olarak savaşın sona erdirilmesini isteyen bir atmosfer oluştu, buradan itibaren aşamalara göre anlaşmanın tamamlanması esasına göre müzakere süreci başladı. Uygulanması ve tarafların niyetlerinin test edilebileceği bir müzakere yolunun inşa edilmesi olasılığı var ancak İsrail düşmanı, savaşı durdurmak istemediğini erkenden ortaya koydu.

Askeri alanda veya siyasi düzeyde hâlâ elinizde bulunan baskı kartlarının miktarına ilişkin değerlendirmeniz nedir?

Halkımız haklarını almadan normalleşme bölgeye güvenlik getirmeyecek ve dünya istikrara kavuşamayacak

Direniş sahada yıpratma savaşı verebilecek kapasitededir. Biz kendi topraklarımızdayız ve bedeli ne olursa olsun onu savunacağız. Halkımızın haklarında ısrar etmek, topraklarını özgürleştirmek, dünya özgür insanlarının üzerinde uzlaştığı en önemli baskı kartıdır. Bugün tüm dünya, Filistin halkının haklarını ve korunmasını konuşuyor. Esirlere  ilişkin olarak, takas anlaşması için tutuklulardan sınırlı sayıya ihtiyacımızın olduğunu, direnişin de sıkı tedbirlerinin 30 asker ve subayı hayatta tutmak olduğunu doğruladığını yineliyoruz.

Geriye kalan tutukluların kaderi, onları açlıktan, hastalıktan ya da askeri operasyonlar sonucunda ölüme terk eden Netanyahu'nun elinde.

Saldırının başlangıcından bu yana Hizbullah'a, Gazze'deki direnişten vazgeçtiği ya da en azından katılımının umulan düzeyde olmadığı yönünde suçlamalar ya da ithamlar yapılıyor. Bu konuda nasıl yorum yapıyorsunuz?

Hizbullah,  tarihindeki en büyük savaş çabasını yürütüyor ve Temmuz 2006'daki savaştan bu yana aylarca süren bir süreçte Hizbullah'taki kardeşler Gazze'deki direnişin önderliğiyle koordineli olarak çalışıyor. Düşman, kuzey cephesindeki direniş karşısında güçsüzdür ve bu nedenle İbrani medyası, kuzey cephesiyle ilgili kritik sorulardan kaçınmak için kasıtlı olarak bundan bahsetmiyor.

Hizbullah'taki kardeşler, Gazze cephesinde ateşkes sağlanmadan kuzey cephesindeki operasyonların durmayacağı yönündeki tutumlarında hâlâ ısrar ediyorlar.

İsrail'in Refah kapısına girişi konusunda Tel Aviv ile Kahire arasında bir koordinasyon olduğunu mu düşünüyorsunuz, yoksa en azından Camp David Anlaşmaları ve D Bölgesi ve Selahaddin  eksenine ilişkin güvenlik ekleriyle çelişmemesiyle ilgili bir bilgilendirme mi  olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Düşman, her türlü anlaşmaya uyacağını söyleyerek yanıltıyor, daha önce Refah operasyonunun sınırlı olacağını duyurmuş, ardından savaş konseyi geri gelerek operasyonun genişletildiğini duyurmuştu ve Mısır'daki kardeşler özellikle işgalle koordinasyonu kabul edemezlerdi. Çünkü operasyonun Mısır'ın ulusal güvenliğine ve Mısır'la Gazze Şeridi'ndeki ilişkilerine ulaşabilecek yansımaları olacak.

Refah geçişini yönetmekten sorumlu Hamas polisinin yerine, Hamas dışında Filistinli veya direniş gruplarından veya bir Amerikan güvenlik şirketinden başka bir birim getirilmesi yönünde girişimlerde bulunulduğu bildirildi. Arabulucular aracılığıyla bu konuda herhangi bir önlem almanızı istediniz mi?

İşgalin hedeflediği sonuçlar hakkında konuşmak için henüz çok erken. Gazze'nin yeniden işgalini ve düşmanın kontrolünü devam ettiren İsrail işgalcinin fikirleriyle bağlantılı hiçbir oluşumu kabul etmeyeceğiz ve buna işgalci gibi davranacağız.

Resmi olarak da olsa, Batı Şeria, Kudüs ve Gazze arasındaki Filistin topraklarının birliğinden söz ediliyor. Mevcut Filistin hükümetinin Gazze'ye girişini kabul etmeniz ve Şeridi yönetme görevlerini üstlenmeniz mümkün mü? seçimler yapılıncaya kadar geçici olarak da olsa?

Filistin'in siyasi eylemini kotaların dışında birleştirebileceğimiz siyasi formüller var. Devletin kurulması, topraklarımızın özgürleştirilmesi, işgalcinin buradan kovulması ve Gazze'nin yeniden inşası gibi önemli siyasi dosyalar üzerinde mutabakata varılması gibi Batı Şeria ve Gazze'yi yönetmesi gereken idari biçimdir  Hükümetin Gazze'deki çalışmalarının gerçekliği dikkate alınmalı ve bunun gerçekleştirileceği başlık yeniden inşa ve halkımızın yaralarının iyileştirilmesi olmalıdır.

 Gazze'ye yönelik saldırının sona ermesini takip eden dönemde Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'nin yönetiminde bulunmasını kabul etmenizin koşulları nelerdir?

Filistin siyasi yapısı ya halkımız tarafından ya da siyasi uzlaşma yoluyla seçilebilir. Ulusal hedeflere ulaşabilmek için siyasi uzlaşıya ihtiyacımız var ve normal bir siyasi hayattan bahsetmeye izin vermeyen bir ortamda bulunduğumuz için siyasi kota fikrinden de vazgeçilmesi gerekiyor . Filistin siyasi organlarının öncelikleri de yeniden düzenlenmeli, böylece işgalin defedilmesi ve devletin kurulması Filistin siyasi eyleminin ilk öncelikleri olmalıdır.

Katar geçtiğimiz günlerde arabuluculuk rolünü değerlendirme ve gözden geçirme sürecinde olduğunu duyurdu ve bazıları bu işgalcinin  yanı sıra direniş veya Hamas hareketindeki sizin arabuluculuk çabalarını ele alma şeklinden duyulan memnuniyetsizlik olarak mı yorumlandı

Katar'daki kardeşlerin bu duyuruyu yorumlama nedenleri hakkında konuşma hakları var. Ancak Netanyahu hükümetinin, krizini yurt dışına ihraç etmek amacıyla Katar'ın rolüne yönelik saldırının boyutunu, her seferinde ciddi müzakerelerden söz edildiğini veya konuyu görüşmek üzere hükümet toplantıları düzenleme sözlerini ve ardından yaşanılanları gördük. Anlaşmanın ardından milliyetçi dini hareket hükümeti devirme tehdidinde bulunur ve  Dolayısıyla Katarlı kardeşler, İsrail tarafının arabuluculuk konusunda ciddi olmadığını, Netanyahu'nun siyasi ergenlik döneminin herkesçe açıkça görülen yansımalarına katlanmaya gerek olmadığını gördüler.

Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki olası normalleşme, direnişle işgal arasındaki çatışmanın biçimini ve Kudüs'ün statüsünü ne ölçüde etkileyebilir?

Normalleşme bölgeye güvenlik getirmeyeceği gibi bölgenin ve dünyanın önceliğini de değiştirmeyecektir. Bölgede güvenliği ancak Filistin meselesinin çözülmesi ve halkımızın haklarının tam olarak verilmesi sağlayabilir. Bu olmadan, çatışma nedenleri bir süreliğine uykuda kalsa bile varlığını sürdürecektir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir