Gediz Havzası Eylem Planı ilk dönemi başladı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında uygulamaya konan Gediz Eylem Planında ilk dönem başladı. Bakanlıkça oluşturulan Gediz Havzası Yönetim Heyeti'nin koordinatörlük görevi Manisa ya verildi.
MANİSA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 18 Haziran tarihinde yayınlanan bir tebliğ ile 'Gediz Eylem planı çerçevesinde oluşturulan Gediz Havzası Yönetim Heyeti ilk toplantısını Manisa Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi.
Toplantıya Vali Abdurrahman Savaş, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Lütfü Akça, Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Havza Yönetimi Daire Başkanı Nermin Çiçek, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Aslı Silay, İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol ile ilgili davetliler katıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye'de koruma altına alınan 15 Havza'dan birisinin Gediz Havza olduğunu söyleyen Manisa Valisi Savaş, tüm havzalar için koruma eylem planlarının hazırlandığını söyledi. Koruma eylem planı hazırlana havzalarda yapılan çalışmaların daha etkin hale gelebilmesi için bakanlığın 18 Haziran'da bir tebliğ yayınladığını söyleyen Vali Savaş, "Yayınlanan tebliğ ile havzalarda yönetim heyetleri oluşturuldu. Gediz Havzası'nı Manisa, Uşak, Kütahya ve İzmir illerini kapsıyor. Gediz'in büyük bir kısmı ilimiz içinde yer alıyor. Gediz Havzası Yönetim Heyeti'nin koordinatör ili olarak Manisa seçildi. Koordinatör Başkanlığını ise valiliğimiz yürütecek'' dedi.
Vali Savaş, oluşturulan heyet çerçevesinde Gediz Eylem planının daha etkin bir hale geleceğini ifade etti. Gediz Eylem planındaki altyapı kısmı konusunda bir takım eksiklikler olduğunu söylen Vali Savaş, "Bunun sebebi ise eylem planının operasyonel kısmının ön plana çıkmayışıdır. Yani denetim mekanizması yeteri kadar etkin değildir. Bir otokontrol sisteminin oluşturulması lazım. Bunun için herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım'' dedi. Vali Savaş ayrıca, eylem planı çerçevesinde yapılacak etkin denetimlerin ilgili kurumlar tarafından Ekim ayı sonu veya Kasım ayının ilk haftalarında başlayacağını dile getirdi.
Toplantıya katılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfü Akça, 2008 yılından beri uygulamada olan Gediz Eylem Planı'nda istenilen noktaya gelinemediğini söyledi. Gediz Eylem planının artık farklı formatta konuşulması gerektiğini söyleyen Müsteşar Prof. Dr. Akça, bunun için 18 Haziran tarihinde yayınlanan tebliğ doğrultusunda havzalarda Havza Yönetim Heyeti oluşturduklarını belirtti. Gediz Eylem Planı'nda sevindiren hususlarında olduğunu söyleyen Müsteşar Prof.Dr. Akça, "Plan çerçevesinde Gediz Havzası'ndaki sanayi atıklarının yüzde 70'ini, belediyelerin atık su arıtma tesislerinin ise yüzde 70'ni kontrol altına aldık. Ziraat kaynaklı kirlenmelerde azalma oldu'' dedi.
Türkiye genelinde oluşturulan 15 havzadaki koruma eylem çalışmalarının değerlendirmelerinin yoğunlukta ilgili bakanlıkların müsteşarları tarafından üç ayda bir bakanlık nezdinde düzenlenen toplantılarda yapıldığını söyleyen Müsteşar Prof.Dr. Akça, artık etkin olarak nitelendirdikleri değerlendirmelerin ve sorunların çözümünün yerellerde yapılacağını söyledi.
Toplantının ikinci kısmındaki konuşmacılar katılımcıların gündemle ilgili, sorularına cevap verdiler. (Ramazan Sındıraç - İLKHA)