• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Diyarbakır'daki fırınlarda denetimler yetersiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakırlı fırın işletmecileri, fırınlarda yeterli ve istenilen seviyede denetimlerin olmamasından dolayı çok sıkıntının meydana geldiğini söyleyerek yetkilileri göre davet ettiler. Fırın çalışanları kendilerine sosyal hak talebinde bulunarak, sosyal güvence istediler.

 

Fırıncıların eskiye nazaran durumlarının hiç iyi olmadığını, fırınlarda çalışan hiçbir işçinin sigortası ödenmediğini bununda rekabetten kaynaklandığını dile getiren fırın çalışanı Ali İçöz, "Ekmeği ucuz fiyata veriyorlar. Bazen gramajını eksiltip 2 liraya verilmesi gereken ekmeği gramajını düşürerek 1 liraya veriyorlar. Böyle olunca da işçinin hakkını ödeyemiyorlar. Sigorta desen zaten sigorta ödenmiyor" dedi.

 

'15 yıldır Diyarbakır'da fırınlar düzenli bir şekilde denetlenmiyor'
Eskiden belediyenin sıkı sık fırınlarda denetleme yaptığını, gramajda ya da temizlikte herhangi bir eksiklik olduğunda ya ceza verildiğini ya da fırını kapattıklarını ifade eden Ali İçöz, "Bu gibi denetimler yapıldığında esnaf ona göre kendilerine bir çeki düzen veriyordu. Ama denetim olmayınca herkes kendi kendine hareket etmeye başladı. Son 15 yıldır bu denetimsizlik var. Biz esnaf olarak bundan şikâyetçiyiz." ifadelerine değindi.

 

'Fırınlar niye bina altlarından niye başka bir yere taşınmıyor'
Fırınların bina altından çıkarılmasıyla ilgili uzun zaman önce bir yönetmeliğin çıktığı ama bir türlü bu yönetmeliğin bir türlü uygulanmaya konulmadığını söyleyen İçöz, "Diyarbakır'da fırınların yüzde 90 hepsi bina altındadır. Şayet bu kanun uygulamaya konulursa devletin bir destek vermesi lazım. Çünkü yönetmeliğe göre fırının 400 metre karede üzerinde hiçbir şey olamayacak şekilde yapılması lazım bu çok masrafa gerektiren bir şeydir. Çok maliyet isteyen bir iş olduğu için kimsede kolay kolay yanaşmıyor" şeklinde konuştu.

 

'İşçilerin sosyal hayatı yok'
İçöz, "Saat 08.00'dan akşam 21.00 saatlerine kadar çalışıyoruz. Biz işçilerin sosyal hayatları da yok. Cumartesi veya pazar günleri tatil yapmaları gerekirken ondan da mahrum kalmaktadırlar. Bu duruma yetkililer el atması gerekir ve bir düzenleme getirilmesi lazımdır. Bu sorunlar sadece fırıncılar derneğiyle kalmıyor. Devletinde bu soruna el atması lazımdır. Sadece seçim zamanında kalkıp göstermelik bir şekilde çalışıyorlar. Bu hizmetler sadece seçim zamanında değil her zaman yapılsın. Biz burada hizmet bekliyoruz. Herkes görevini yapsın." şeklinde konuştu.

 

Ahmet İsmailoğlu'da, yürürlükte olup ta uygulanmaya konmayan birçok yönetmelik olduğunu söyleyerek, ekmeğin kağıt poşet ambalajlarla satılması gerektiğini söyledi.

 

Fırınlarda denetimlerin yetersiz olduğunu ifade eden İsmailoğlu, "Temizlik konusunda sadece belli yerlerde denetim var ama kenar mahallelerde denetim diye bir şey yok. 1990 yıllarında sigorta için bir yetkili geldiğinde yetkili bizi görmesin diye iş sahibi bizi fırının arka kısmına saklıyorlardı. Şimdi devlet işyerlerinde kaç kişi çalışıyor, kaç kişinin sigortası yatırılıyor diye herhangi bir denetleme yapmıyor. Normalde bir fırında 5 kişinin sigortası yatırılması lazım." dedi

 

Gramaj eksikliğinden ya da temizlikten dolayı ceza geldiği zaman belediyede tanıdığı olanların bir telefonla cezayı iptal ettirdiklerini belirten İsmailoğlu yetkilerden gereğinin bir an önce yapılmasını istedi. (Sedat Kuşulay/Hüseyin Yalçın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir