• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çocuklarda strese dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Günümüzün sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları, küçük bebeklerde dahi yüksek tansiyonu tetikleyebiliyor

 

Hipertansiyonun, şikâyetlerini anlatamayacak kadar küçük bebeklerde huzursuzluk, aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi'nden Pediyatrik Kardiyoloji Uzmanı Doktor Resmiye Beşikçi, sınav stresi gibi aşırı heyecanların da çocuklarda hipertansiyona neden olabildiğini söyledi.

 

Yüksek tansiyon bilinenin aksine sadece yetişkinleri etkilemiyor. Yeni doğan döneminden itibaren her yaşta yüksek tansiyon görülebilirken, çocuklardaki hipertansiyonun doğumsal olan bazı durumlar dışında aynı erişkinlerde olduğu gibi bir çok sebebi olabildiğini söyleyen Resmiye Beşikçi, "Hipertansiyon vücuttaki tüm damar sisteminin duvar yapısını bozarak, aynı erişkinlerde olduğu gibi beyin, göz, kalp, böbrek gibi hayati organlarda önemli sonuçlara yol açabilir." dedi.

 

Bu belirtilere dikkat!

Şikâyetlerini ifade edemeyecek küçük bebeklerde hipertansiyon belirtilerini huzursuzluk, sebepsiz aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma, beslenme güçlüğü olarak sıralayan Doktor Beşikçi, daha büyük çocuklarda ise baş ağrısı, yüz kızarıklığı, görme keskinliğinde azalma, çabuk yorulma, çarpıntı, egzersizle bacaklarda ağrı, nefes nefese kalma gibi şikâyetlerin hipertansiyona işaret olduğunu dile getirdi. Beşikçi, çocukluk çağında hipertansiyonun hiçbir belirti göstermeden de gelişebileceğini hatırlattı.

 

Televizyon obeziteye, obezite hipertansiyona neden oluyor

Günlük hayattaki heyecanlarımız gibi televizyonda da heyecan oluşturabilecek bir program izlendiğinde o sırada geçici tansiyon yükselmeleri olabildiğini ve bunun normal bir durum olduğunu dile getiren Beşikçi, uzun süreli televizyon izlemenin dolaylı olarak hipertansiyonu kolaylaştırabileceğini belirtti.

 

Hareketsizlik ve televizyon karşısında sürekli yemek yeme alışkanlığının günümüzde giderek artan bir sıklıkla erken yaşlarda obeziteye sebep olduğunu söyleyen Doktor Beşikçi, bunun sonuçlarından biri olarak hipertansiyonun bu aşırı kilolu hareketsiz çocuklarda artık daha sıklıkla görüldüğünü ifade etti.

 

Sınav stresi

Sınav stresi ya da günlük hayatta gelişen başka stresler, ani korku, heyecan, sevinç gibi duygusal durum değişikliklerinde kan basıncında değişiklikler olduğunu söyleyen Beşikçi, "Bunlar kişiye zarar vermeyen günlük normal dalgalanmalardır. Ancak bir çocuğun daha önceden fark edilmemiş bir hipertansiyonu varsa böyle bir durumda çok daha fazla tansiyon yükselmeleri olup, ani gelişen üzücü komplikasyonları ortaya çıkabilir." dedi. Beşikçi, hipertansiyonun belirti vermeden var olabileceğini hatırlatarak, çocukların her muayenesinde uygun koşullarda tansiyon ölçümü yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Doğru ölçüm önemli

Çocukluk çağında erişkinlerde olduğu gibi hipertansiyon sınırı olarak tek bir değer söylemenin mümkün olmadığını anlatan Pediyatrik Kardiyoloji Uzmanı Doktor Resmiye Beşikçi, "Bu nedenle bir bebek ya da çocukta ölçülen kan basıncının mutlaka bir uzman hekim tarafından her yaşa göre olan normal kan basıncı eğrilerine göre değerlendirilmesi gereklidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir