• DOLAR 32.528
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2442.873
  • ...
Köy fırını: Tandır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaygın olarak devam ettirilen ve geçmişten günümüze kadar gelen tandır ekmeği kültürüne Diyarbakırlılar yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle kırsal kesimlerde daha fazla rağbet edilen tandır ekmeğinin köylüler tarafından köy fırını diye ifade edildiği ve tandırda yapılan ekmeğin tadının çok güzel olduğu belirtildi.
 
Köylüler tandır ekmeğinin daha faydalı ve vücut için sağlıklı olduğunu söyleyerek, her zaman tandır ekmeği tükettikleri dile getirdiler.
 
Silvan ilçesine bağlı Erkenciler mezrasında ikamet eden Rizkiye Adiyaman, Tandır ekmeği kültürünün geçmişten günümüze kadar sürdürüldüğünü belirterek, tandır ekmeğinin nasıl yapıldığını şöyle anlattı: "Odunla ateşi iyice kızdırdıktan sonra şekillendirdiğimiz ekmeği ellerimizle tandıra yapıştırıyoruz. Piştikten sonra yine ellerimizle çıkarıyoruz.
 
Tandır ekmeğinin tadı fırın ekmeğine nazaran daha güzel olur. Köyde fırın olmadığı için biz de tandırda ekmeğimizi yapıyoruz. 10 ekmek yaptığımızda 3 - 4 gün tüketiyoruz, herhangi bir bozulma ya da kuruma söz konusu olmuyor. Tandır ekmeğinin tadı o kadar güzel ki gelen misafirlerimiz Diyarbakır`a kendileri ile götürmek için yapmamızı rica ediyorlar, bizde onları eli boş göndermiyoruz."
 
Tandır fırınlarını Diyarbakır`dan getirdiklerini söyleyen Remziye Adiyaman ise, "Tandır fırınlara rağbet çok fazla olduğu için tandır üreticileri fiyatları arttırıyor. Şu an bir tandır fırınının fiyatı neredeyse 150 lira, bu ücret bizi sarsmakta çünkü her zaman tandır alacak gücümüz olmuyor." dedi.
 
Öte yandan görüştüğümüz tandır satıcılarından Salih Baş, her bir tandırın 4 günde yapıldığını ifade ederek, tandır yapımının zor olduğunu söyledi.
 
Tandır ekmeğinin sağlıklı olduğunu söyleyen Baş, "Tandırda yapılan ekmek fırında yapılan ekmekten daha faydalıdır. Tandır ekmeği kolay kolay kurumazken, fırın ekmeği çok çabuk kuruyor." ifadelerini kullandı.
 
Tandır fiyatlarının 40 TL ile 300 TL arasında değiştiğini söyleyen Baş, "Sağlam bir işçiliği olan ve yaklaşık 4 günde bitirilen bir tandırın dayanma kapasitesi yaklaşık 10 yıldır, ama iyi yapılmayan ve 2 günde bitirilen tandırlar yaklaşık 3 yıl dayanmaktadır." şeklinde belirtti. (M. Sait Adiyaman/Hamza Adiyaman - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir