• DOLAR 32.236
  • EURO 34.752
  • ALTIN 2449.44
  • ...
Bakan Özhaseki: İstanbul'da kentsel dönüşüm için büyük çaba içindeyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Özhaseki, bir TV'ye konuk olarak bazı açıklamalarda bulundu.

Türkiye bir deprem ülkesi olduğunu ve bu nedenle fay hatlarına yakın konutların yapılmaması gerektiğini söyleyen Özhaseki, ülkede depremlerin yıllardır olduğunu ve devam edebileceğini dile getirdi.

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Özhaseki, "Bugün tespitlere göre İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon civarında da iş yerimiz var. Bunun içinde 600 bin kadar konut çok riskli görünüyor ve bir an önce değişmesi, dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan tek şey, kentsel dönüşüm. Şu ana kadar dünyada kentsel dönüşüm dışında başka bir formül bulunamamış. Bunun içinde bir kaç aydır büyük çaba içindeyiz." dedi.

 "Yerinde dönüşüme 250 bin civarında müracaat var"

Özhaseki, Yerinde dönüşüme 250 bin civarında müracaat olduğunu, ruhsatları alıp inşaatlara başlayanların olduğunu kaydetti.

Çelik yapılarda 51 bin civarında ihale yapılacak

Deprem Şûrası'nda  "çelik yapıların" tavsiye edildiğini aktaran Özhaseki, şu anda bazı inşaatlarda çelik bir karkas temelinin aralarına, taş yünü denilen bir malzemenin kullanıldığını ifade etti.

Özhaseki, "İnşaatlar başladı. Aralara taş yünü 10 santimetre, içeri tarafa da alçıpanlar konuyor. Şu anda yeni başladık. 51 bin civarında ihale yapacağız ve 6 ay gibi sürede bütün köylerde teslim edeceğiz. Kış günü bile aynı şekilde vidalanıyor ve oturuma hazır hale geliyor. 100-110 santimetre de su basmanı yapıyoruz evin içine su gelmesin diye. Depremden herhangi bir şekilde etkilenmesi söz konusu olmaz, yıkılması söz konusu olmaz. Bütün köylerimizde bunları yapıp 6 içinde, dışarıda vatandaş bırakmadan teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Köy evleri yapım çalışmalarının da sürdüğüne işaret eden Özhaseki, 100 bin köy evi yapacaklarını kaydetti.

"Bu yıl başına kadar 46 bin konutu veriyoruz"

Deprem konutları ihalesini alan müteahhitlerle konutları 1 yıl içinde teslim etmesi üzerine anlaştıklarını belirten Özhaseki, "6 Şubat depremlerinden sonra 3-5 ayda temel atmaya başladık. Her birinin teslim tarihi olarak müteahhitlere '1 yıl sonra bize vereceksiniz' diyoruz. Köy konutlarıyla ilgili de 6 ay süre verdik. 200 bin kadar konuta başlamıştık, 50 binde çelik eve başladık. 250 binin ihalesi yapılmış vaziyette. Bu yıl başına kadar 46 bin konutu veriyoruz. 41 bini konut, 5 bin kadar köy evini teslim edeceğiz." diye konuştu.

Özhaseki, şu anda deprem konutlarını öncelik verdiklerini vurgulayarak bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanlığının da gereken önemi verdiğine işaret etti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir