• DOLAR 32.571
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2444.09
  • ...
Kaymakamlıktan PKK medyasına yalanlama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN-Konuyla ilgili Erciş Kaymakamlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Çatakdibi köyünde evleri yıkık ve ağır hasarlı olan 63 vatandaşın hâlâ ağır hasarlı evlerinde yaşadıkları, belirtilerek, bu ailelerin bir an önce depreme dayanıklı evlerine yerleşmeleri için konut çalışmalarına başlandığı belirtildi.

 

Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra evleri ağır hasar gören 63 vatandaş için EYY metodu ile yeni konutlar yapılıyor. Konutlarla ilgili bir sorunla karşılaşılmadığını belirten Erciş Kaymakamlığı, ancak köyde konutların yapılacağı hazine arazisini izinsiz kullanan ailelerin, araziyi teslim etmek istememeleri ve başka alternatif arazi bulma çalışmaları nedeniyle sürecin uzadığı ve ailelerin mağdur edildiğini bildirdi.

 

"Mülkiyet sorunu, mera ve hazine arazisiyle çözüldü"

Diğer köylerde olduğu gibi Çatakdibi köyünde de vatandaşların ağır hasarlı konutlarından deprem konutlarına yerleştirilmesi için konut yapımına başlandığı belirtilen açıklamada "Ancak konutları ağır hasarlı olan bazı vatandaşların yeni konutlarının yapılacağı arazileri ya hisseli olduğu ya da tapusu olmadığı için deprem konutu yapımı başlanamamıştır. 7269 Sayılı kanunun çeşitli maddeleri gereğince afetlerde yer seçiminde karşılaşılan mülkiyet sorunlarının çözülemediği durumlarda köy sınırlarındaki hazine arazilerinden uygun görülen yerlerde konut yapımına başlanmıştır. Yapılan 2 bin 800 civarındaki konut ve bu teslimi yapılan arazilerin sadece onda biri vatandaşlarımızın kendi tapulu mülkü olup, yüzde 90 hazine arazisi veya meradan seçilmiştir. Bu devlete ait araziler için de vatandaşlarımızdan herhangi bir ücret alınmamıştır." denildi.

 

"Tek bir ağaç bile kesilmeyecektir"

Açıklamada ayrıca, "Mülkiyeti devlete ait olan bu araziye, araziyi izinsiz olarak kullanan aileler tarafından 3 yıl önce yonca ekilmiştir. Bu yoncaların zarar görmemesi için ailelere süre verilerek yoncaların biçilmesi için zaman tanınmıştır. Ancak tüm tedbirlere rağmen aileler yoncayı biçmemişlerdir. İhtiyaç duyulduğunda sadece 4-5 aileye değil köyün geneline hizmet edecek şekilde kullanılması gereken bir arazi, deprem afetinden sonra evleri hasar gören vatandaşlarımıza herhangi bir ücret talep edilmeden tahsis edilerek kendi evlerini bir an evvel yapmaları için kullanılacaktır. Ayrıca, bu çalışmalar sırasında tek bir ağaç bile kesilmeyecektir. Vatandaşlarımıza sunulan arazi miktarı 1000 metrekareden 500 metrekareye düşürülmüş ve aynı arazi üzerinde herhangi bir kavak fidesine bile dokunmadan bu arazideki boş alanlara evler yapılacaktır." ifadelerine yer verilerek, PKK medyasının iddiaları boşa çıkarıldı.

 

"Bu süreç nedeniyle 63 ailemiz hâlâ ağır hasarlı evlerinde kalıyor"

İlçede yaşanan depremden bu yana köylülerin ağır hasarlı evlerde barındığına dikkat çekilen açıklamada, "Çatakdibi köyümüzdeki 63 ailemiz de bu süreç nedeniyle hâlâ ağır hasarlı evlerinde kalıyor. Bölgemiz deprem bölgesi ve deprem zaman zaman kendisini hatırlatmaktadır. Ağır hasarlı evinde oturan köylümüzün başına Allah korusun bir iş gelirse bunun hesabını hiç kimse veremez. Bu 63 aile köylerinden başka bir yere gitmek istemiyor ve bu aileler içinde başka bir alternatif bulunamadı. Durum böyle iken vatandaşlarımızın bir an önce sağlam evlerine taşınmaları adına inşaatlarına başlamaları önem arz etmektedir. Bütün canlılar kıymetlidir, ama en değerli varlık insandır" diye kaydedildi.

 

Öte yandan daha önce özellikle PKK'ye yakınlığı ile bilinen birçok ajans ve haber sitesi, Erciş'e bağlı Çatakdibi köyünde bir ağaç katliamının yaşanacağını iddia etmiş ve çevrecileri göreve çağırmıştı. (Hamza Kaya- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir