• DOLAR 32.558
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2447.868
  • ...
" 112 Acil personeli aç çalışmaktadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 112 Acil Hizmetinde çalışan sağlık personellerinin yaşadıkları mağduriyetleri ile ilgili bir basın açıklaması düzenleyerek, sağlık personellerinin rahatsız edilmesi konusunda önlemler alınması gerektiği çağrısında bulundu. SES adına basın açıklamasını okuyan SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Alökmen Uyanık, Diyarbakır 112 Acil Hizmetlerinde 500'ün üzerinde çalışanın bulunduğunu belirterek, sorunların gittikçe arttığını söyledi.

 

'Tuvaleti olmayan istasyonumuz bulunmaktadır'
SES Diyarbakır Şube Başkanı Uyanık, son dönemlerde yapılan yeni personel atamalarının, yeni istasyonların açılması ve yeni ambulans alımları olumlu bulduklarını belirterek, "Yetersiz idari yönetim anlayışından kaynaklı sorunlar artarak devam etmektedir. İstasyonların fiziksel koşullarının olumsuz olması, çalışan personelin halka acil sağlık hizmetini sunmasını olumsuz etkilemektedir. Benzin istasyonunda faaliyet sürdüren istasyonumuz olduğu gibi tuvaleti dahi olmayan istasyonumuz bulunmaktadır. İstasyonların bulunduğu mekânların güvenliği bulunmamaktadır. Birçok istasyonumuz günlük ortalama 15 -20 vaka yaparken bazı istasyonlarda sadece ayda birkaç vaka ile çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

 

'112 acil sağlık personeli aç çalışmaktadır'
122 Acil servisinde çalışanların yemek sıkıntısı olduğunu ifade eden Uyanık, ödenek yetmediği durumlarda da döner sermaye kaynaklarından karşılanması gerektiği belirtildiği halde çalışanların yemek sorununu bir türlü çözüme kavuşturulmadığını söyleyerek, "Merkez istasyonlarının yemek yiyebilmesi için hastane yemekhanelerinden faydalanması şeklinde düzenleme yapılmıştır. Fakat hastane yemekhaneleri belirli saatlerde hizmet sunmaktadır. Bundan kaynaklı olarak istasyonların çoğu o saatlerde de vaka çıkışı yapmak zorunda kaldığından yemek yiyememektedir. Taşra istasyonlarında ise hastanelerde yemek yeme imkânı bile bulunmamaktadır. Bulundukları yerleşim yerlerinde hastane olmadığından kaynaklı yemek yiyememektedirler" ifadelerini kullandı.

 

Malzemelerin eksik olduğunu sözlerine ekleyen Uyanık, "Sağlıkta tasarruf adı altında sürücülük deneyimi geliştirilmeden ATT ve Paramediklerin sürücü yaptırılması, ambulans kaza oranını önemli ölçüde artırmıştır. Malzeme eksiği ve eski ambulanslarda çalışmak, sağlık çalışanlarının ve hizmet alan halkın can güvenliğini tehdit etmektedir" dedi.

 

'Örneği hiçbir yerde görülmeyen bir uygulamaya tabi tutuluyoruz'
Basın açıklamasında, çalışanların tatil hakkının verilmediğini de ifade eden Uyanık, 112'de gece-gündüz, resmi tatil demeden hizmet sunulduğunu söyleyerek, "Buna rağmen normal haftalık mesai saati 40 saat olduğu halde bunu aşan fazla çalışma olmaktadır. Hatta haftalık 72 saat çalıştırılma söz konusu olabilmektedir. Üstelik 6 aydır fazla mesai ücretleri ödenmemektedir. ATT, Doktor, Paramedik, Sürücü ve Hemşireler aynı işi yaptıkları halde çalışma saatlerinin farklı olması, çalışanlar arasındaki iş barışını zedelemektedir. Sağlık personelinin tek çalıştırılmaması gerekirken Paramedik ve Doktorlar dışında kalan diğer yardımcı sağlık personeli çoğu zaman tek çalıştırılmaktadır. Acil sağlık hizmetleri gibi stresli ve riskli bir birim sadece ATT'ler üzerinden yürütülmektedir. Özellikle yaz döneminde alınan hastalık raporlarında yasal kesintinin yanında cezalandırma yöntemi olarak döner sermayeden kesintiye gidilmesi çalışanlarda huzursuzluğu artırmaktadır" şeklinde belirtti.

 

Uyanık, son olarak tüm bu sorunların kaynağında, kötü yönetim anlayışı yatmakta olduğunu iddia dile getirerek, "Sorunlara ilişkin yetkili makamlarla yapılan tüm görüşmelere rağmen çözüm üretilememektedir. Buradan tüm yetkili makamları göreve çağırıyor ve idari yetkililer hakkında 'Suç Duyurusu' başta olmak üzere tüm hukuki girişimlerde bulunacağımızın bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kaydetti. (Hüseyin Yalçın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir