• DOLAR 32.39
  • EURO 34.626
  • ALTIN 2385.41
  • ...
Afganistan Merkez Bankası Başkanı Bedri: Finans sektörü şeriat standartlarına uygun olmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan İslam Emirliği Merkez Bankası (Da Afghanistan Bank) Başkanı Hidayetullah Bedri başkanlığındaki heyet, Bahreyn'de düzenlenen 18'nci AAOIFI-IsDB Konferansına katıldı.

"Yaklaşan Ekonomik Yavaşlama ve Petrol Sonrası Dünyaya İlişkin Stratejiler: Ekonomik Çeşitlendirme Yoluyla İslami Finanstan Yararlanma" başlıklı konferansta konuşan DAB Başkanı Bedri, Afganistan Merkez Bankası'nın faiz ve diğer yasadışı uygulamaları ortadan kaldırmak amacıyla bankacılık ve finans sektörünü tamamen İslamlaştırmaya kararlı olduklarını belirtti.

Afganistan İslam Emirliği'nde, şu anda faize dayalı her türlü işlemin yasak olduğunu belirten Bedri, kendileriyle anlaşmalı olan tüm bankaların İslami bankalara dönüştürüleceğini söyledi.

Afganistan'da bankacılık ve finans sektörünün faizsiz hale getirilmesi için yoğun çaba sarf edildiğini belirten DAB Başkanı Bedri, bu çabanın; diğer İslam ülkelerinin deneyimlerinden yararlanmayı kapsadığı gibi uluslararası İslami kurumların uzmanlık bilgisinden de yararlanmayı içerdiğini kaydetti.

Bedri, İslami bankacılığın sunduğu finansal ürünlerin, sadece şekil açısından değil, tür açısından da temelde şeriat standartlarına uygun olmasının sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Bankacılık ve finans faaliyetlerinin halka fayda sağlayan ve şeriat hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan alanlarda yürütülmesinin öneminin altını çizen Bedri, iş fırsatları sunan, yoksulluğu azaltan, sosyo-ekonomik adaleti sağlayan ve çevre korumasını geliştiren projelere özel dikkat gösterilmesi ve finansmanın yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Konferansın oturum aralarında ikili görüşmeler gerçekleştiren DAB Başkanı Bedri, çeşitli uluslararası finans kuruluşları, İslam ülkelerinin merkez bankası başkanları, diplomatlar ve AAOIFI Mütevelli Heyeti Başkanı Şeyh İbrahim bin Halife el-Halife ile bir araya geldi.

Bahreyn'deki Türkiye Büyükelçisi ile bankacılık ve ekonomi konularında görüş alışverişinde bulunan Bedri, İslami bankaların yönetim kurulları, din alimleri ve İslami bankalarla bağlantılı şeriat komitelerinin üyeleriyle de toplantılar gerçekleştirdi.

Bu toplantılarda Afganistan'da İslami bankacılığın şeriat ilkelerine uygun olarak uygulanması ve Da Afghanistan Bank'ın oluşturduğu para politikası hakkında detaylı brifingler verdi.

DAB Başkanı Bedri, son olarak Bangladeş ulemasının önemli temsilcileriyle Afganistan'daki bankacılık ve ekonomik durum üzerinde görüş alışverişinde bulunarak Afgan para biriminin istikrarına katkıda bulunan faktörlere özellikle vurgu yaptı.

Bangladeş ulema temsilcilerinin, Afgan parasının Asya'daki en istikrarlı para birimi olarak görülmesinden Bangladeş halkının gurur duyduğunu ifade ettiği öğrenildi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir