• DOLAR 32.458
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2438.061
  • ...
Tesettür Seferberliğine Mersin`de de Start Verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Bir çok il ve ilçede tesettür seferberliği başlatan Tesettür Seferberliği Platformu, Mersin`de yaptığı kitlesel basın açıklaması ile Meclise, Hükümete ve Siyasi Partilere çağrıda bulundu.

 

Mersin Hastaneler Caddesinde yapılan kitlesel basın açıklamasını TESSEP Genel Sekreteri Veysi Yumlu okudu.

 

Toplumun, statükonun ve ideolojik devlet yapısının değişmesini istediğini ifade eden Yumlu, yaptığı açıklamada, son referandumla yapılan Anayasa değişikliğinin eksikliğine ve yetersizliğine rağmen kabul gördüğünü belirtti.

Yumlu, Türkiye genelindeki değişim talebinin iki ateş ortasında olan mazlum ve Müslüman Kürt halkının yaşadığı bölgelerde, yüzde 90`larla tavan yaptığını ve artık değişimin eksik olan kısmının tamamlama zamanının geldiğini söyledi.

 

Keyfi Uygulanan Başörtüsü Yasağı Son Bulmalı.

Meclis`in yeni yasama yılına, referandumda ortaya çıkan değişim talepleriyle başlaması gerektiğini belirten Yumlu; " Ülkenin temel sorunu olan inancın ve kimliğin (dinin ve dilin) önündeki engellerin kaldırılması için ciddi çalışmaların adımların atılması beklentisi var. Mecliste bulunan tüm siyasi partilerin bu değişim taleplerine destek vermesi ve yasakları kaldırmaları gerekmektedir. İnanç özgürlüğünün ilk adımı olan fiili tesettür (başörtüsü) yasağının sonlandırılması gerekiyor. İnanç ve dil özgürlüğü için yasak oluşturan düzenlemeler değiştirilmelidir. " ifadelerini kullandı.

 

Yumlu, "Meclis, öncellikle yasal bir dayanağı olmayan tesettür (başörtüsü) sorununu hal etmelidir. Hükümete düşen, öncellikle keyfi bir şekilde uygulanan başörtüsü yasağını tanımadığını ilan etmektir. Yasa dışı, hukuk dışı bu keyfi yasağı uygulamak isteyen kişiler hakkında soruşturma açacağını, belirterek, kurumlara genelgeler ve talimatlar göndermelidir. Keyfi yasağı devam ettirenleri cezalandırmalıdır."dedi.

 

Başörtüsü Yasağı 28 Şubat`ın Ürünü
Yasağın askeri cunta tarafından getirildiğini belirten Yumlu; "28 Şubat sürecinde yasakçı zihniyet sahipleri bu madde de yer alan `mevcut yasalara aykırı olamamak şartıyla` cümlesini bahane ederek başörtüsünü yasakladılar. Yasakçı zihniyet başörtüsüne özgürlük getiren bu maddenin gerekçesine ve özüne aykırı davranarak akıllara ziyan yorumlarla bu madenin başörtüsüne yasak getirdiğini savunmuşlardır. Anayasanın laiklik ilkesine, değiştirilemez maddelerine, devrim kanunlarına aykırı olduğunu ileri sürmüşlerdir. Anayasa mahkemesi bu zorlama yorumlarla başörtüsünün yasak olduğunu savunmuştur." Şeklinde konuştu.

 

"Azıcık hukuk bilgisi olan bir şahıs bilir ki, esas olan serbestliktir, özgürlüktür." diyen Yumlu, "Kişi hak ve hürriyetleri olağanüstü hallerde, ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlama geçicidir, arızidir. Olağanüstü şartlar ortadan kalkınca kısıtlamada kalkar. Yasaların kapsamı hak ve özgürlükler lehine yorumlarla genişletilebilir, ancak yorumla daraltılamaz, kısıtlanamaz." dedi.

 

Başörtüsü Özgürlüğü Anayasal Güvence Altına Alınmalıdır
Yasal düzenlemelerle başörtüsü yasağının çözülmesi gerektiğini belirten Yumlu; "Bu keyfi, kanunsuz ve hukuksuz yasağın bir daha gerçekleşmemesi hortlamaması için de tesettür (başörtüsü) özgürlüğünü Anayasal güvence altına alınmalıdır. Bunun için anayasaya `Genel ahlaka ve adaba aykırı olmamak şartıyla (özel alan kamusal ayırımı yapılmaksızın) toplumsal hayatın her alanında, kılık kıyafet serbesttir. Bu hak yasalarla dahi sınırlanamaz` şeklinde bir madde eklenmelidir.

 

Muhalefet partileri de yasakçı zihniyetlerini terk ederek bu değişikliğe destek vermelidir. Toplumsal barışın sağlanması için çaba göstermelidirler. Halk, değişim taleplerine olumlu yanıt verip, değişimi gerçekleştirenleri ve destek olanları unutmaz. Buna mukabil, yasakların kalkmasına engel olanları da unutmaz ve bulunduğu makamından alaşağı eder, gerekirse ayaklar altına alır. Değişimi yapmayan ve engelleyen partiler, kaybetmeye, tabela partisi olmaya mahkûmdurlar. Özellikle bundan böyle Müslüman halkımızın ortaya koyacağı haklı tepkiler sayesinde tabela partisi bile olamayacaklarını bilmelidirler."ifadelerine yer verdi.

 

Yapılan kitlesel basın açıklamasından sonra, "Başörtüsüne Her Alanda Özgürlük" sloganı ile başlatılan imza kampanyasına vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği gözlenirken, toplanan kalabalık grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24611.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24609.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24608.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24607.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24606.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24610.jpg

A.Hakim Kurt-Yunus Yükselen-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir