Gül: Kimyasal silahlardan arındırılma taktik olmamalı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Suriye`nin kimyasal silahlardan tamamen arındırılması önemli bir gelişme. Ama bunun bir taktik olmaması gerekir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Suriye`nin kimyasal silahlardan tamamen arındırılması önemli bir gelişme. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Ama bunun bir taktik olmaması gerekir. Bunun gerçekten kesin bir temizlik olması gerekir" dedi.
Gül, "Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Finans" temasıyla düzenlenen Uluslararası Finansal Sistemler Forumu`nun açılışı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hatay’daki izinsiz gösteride Ahmet Atakan’ın hayatını kaybetmesine ilişkin soru üzerine Gül, öncelikle böyle bir can kaybının yaşanmasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, “Bütün ailesinin ve herkesin başı sağ olsun. Tabi bunların olmaması gerekir. Can kaybı şaka değil, çok üzücü şeyler. Şüphesiz ki en titiz incelemeler yapılacaktır ve netice herkese açıklanacaktır. Gereği ne ise o yapılacaktır. Ama önce incelenmesi gerekmektedir. Tartışmalı bir konu şu anda gördüğüm kadarıyla. Çok büyük üzüntü duydum” diye konuştu.
"Suriye`nin kimyasal silahlardan arındırılması gelişmesi taktik olmamalı"
"Suriye konusunda ABD silahsız bir çözüm önerdi ve Rusya destek verdi. Esed de kimyasal silahları BM denetimine açtı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya ise Gül, bunun önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Özellikle bir komşu ülkede kimyasal silahların büyük miktarda olduğunu biliyoruz" dedi.
Gül, dolayısıyla Suriye`nin kimyasal silahlardan tamamen arındırılmasının önemli bir gelişme olduğunu ve bundan memnuniyet duymak gerektiğini vurgulayarak, " Ama bunun bir taktik olmaması gerekir. Bunun gerçekten kesin bir temizlik olması gerekir" dedi. Gül işin bir de ikinci yönü olduğunu, meselenin sadece kimyasal silah meselesi olmadığını söyledi.
ABD`nin de buna sadece bu açıdan bakmaması gerektiğine dikkati çeken Gül, şunları kaydetti:
"Ortada 100 binin üzerinde insanın öldüğü büyük bir iç savaşın acımasızca devam ettiği insanların, şehirlerin, her şeyin yok edildiği bir ülke var. Dolayısıyla bunu muhakkak durdurmak gerekir. Onun için başından beri hep söylediğim muhakkak bir siyasi çıkış stratejisinin olması gerekir. Yoksa bunun böyle devam edecek olmasını kimse kabul edemez.
`Kimyasal silahlar teslim edildi. Tamam, biz amacımıza ulaştık. Dolayısıyla öbür tarafta ne olursa olsun` demenin de doğru olmadığı kanaatindeyim. Onun için hep beraber gerçek anlamda Suriye`de bu iç savaşı bitirecek düzenin normal insanların kendi ülkelerinde yaşayabileceği bir durumun kurulabilmesi için siyasi çıkış stratejisine ihtiyaç var. Bunun hala ortaya konmamış olması gerçekten çok büyük üzüntü."