Eski Bakan: Hizbullah da Çözüm Sürecinde Olsun
Eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu "Çözüm sürecinde feodal yapının dikkate alınmaması, yeni çatışmalar çıkarır"
Eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu, çözüm sürecinin bölge insanı üzerinde olumlu etki yaptığını belirterek Cemil Bayık`ın çekilmeyi durduracağına yönelik açıklamalarının ise sıkıntıya sebep olduğunu söyledi. Çözüm sürecinin üç sac sayağı bulunduğunu dile getiren Ensarioğlu, bunların PKK, devlet ve feodal yapı olduğunu ifade etti. Devletin şimdiye kadar feodal yapıyı muhatap almadığını vurgulayan Ensarioğlu, bunun bölgede yeni çatışmaları ortaya çıkaracağına dikkat çekti.
Ensarioğlu, çözüm sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi. Bölgeye sık sık gittiğini dile getiren Ensarioğlu, çözüm sürecinden bölge halkının çok mutlu olduğunu ve katkı sunmak istediğini kaydetti. Son bir-iki aydır bölgede sıkıntı bulunduğunu ifade eden Ensarioğlu, Cemil Bayık`ın son açıklamasının ise sıkıntıya yol açtığını ifade etti. Bu açıklamanın altında ne olduğunu bilmediğini belirten Ensarioğlu, şöyle devam etti: "Bu süreç için her zaman birşey söylüyordum; şeffaf konuşulsun. Kimse kimseyi suçlamasın. Devlet PKK`yı, onlar da hükümeti suçlamasın. Millet de görsün. İnsanların kafasında `Acaba devlet söylediklerini mi yerine getirmiyor.` var. Veya Suriye`de PKK-PYD güçlüdür, farklı birşey mi isteniyor Türkiye`den? Ancak daha önce şeffaf konuşulsaydı bu tartışılmazdı. Kim, varılmış mutakabatlara uymuyorsa halk tarafında görülürdü. Şeffaf olmalıydı, kim kimden neyi saklıyor?"
"FEODAL YAPI BÖLGENİN BİR GERÇEĞİDİR"
Çözüm sürecine katkıda bulunmak istediğini dile getiren Ensarioğlu burada kendisinden örnek olarak bahsederek, Diyarbakır`da 30 binin üzerinde oy aldığını fakat 12 bin üyesi olan sivil toplum örgütleri ile Akil İnsanlar Heyeti görüştüğünü halde kendi fikrinin sorulmadığını söyledi. Söz konusu sivil toplum örgütlerinin içerilerinde AKP ve BDP`yi destekleyen sivil toplum örgütlerinin de bulunduğunu belirten Ensarioğlu, bölgedeki diğer liderlerinin ve kanaat önderlerinin de fikirlerinin sorulmadığı çıkarımına vardığını belirtti.
Barış için çözümün üç saç ayağı bulunduğunu ifade eden Ensarioğlu, bunların ikisinin PKK ve devlet olduğunu belirtti. Saç ayaklarından üçüncüsünün feodal yapı olduğunu ancak kimsenin bunu konuşmadığına dikkat çeken Ensarioğlu, feodal yapıyı siyasetçiler dışlasa da o bölgenin bir gerçeği olduğunu vurguladı.
"KORUCULUK FEODAL YAPININ İÇİNDEN ÇIKTI"
"Bu insanların fikrine niye başvurulmadı? Feodal yapıyı devlet sıkıştığı zaman kullanmış, rahat ettiği zaman sürgün etmiş. Koruculuk sistemini, o feodal yapının içinden çıkarmış." diyen Ensarioğlu, "Feodal yapı ne olacak; neden onu konuşmuyorsunuz? Koruculuk feodal yapının içinden çıkan çekirdek bir kadrodur. Bu feodal yapı niçin üçüncü saç ayağı olarak barışın içinde olmadı? Üç dört aydır ben bunu söylüyorum. Eğer ilerde bu barış biterse de nasıl bir Arap-Kürt kavgası varsa, Şii-Sünni kavgası varsa Güneydoğu`da da bu feodal yapının ve PKK`nın kavgası olacaktır. Bu mu isteniyor acaba? PKK tarafından mı devlet tarafından mı isteniyor? 40 gün önce Diyarbakır Hazro ilçesinde `Çocuklarımızı dağa çıkardınız` diye üç kişi öldü. Üç ay önce söyledim. Hatta sayın Başbakana iletilmek üzere de söyledim. İletildi mi iletilmedi mi bilmiyorum." diye konuştu.
"HİZBULLAH DA İŞİN İÇİNDE OLMALI"
"Birileri kavganın devam etmesini mi istiyor?" diye soran Ensarioğlu, şunları söyledi: "Askerler, polisler değil de Kürtler birbirlerini mi vursun? Bir Suriye, Irak, Mısır gibi mi olsun; bu çok büyük yanlıştır. Barış olacaksa tam barış olmalı. Hatta Hizbullah da bu işin içinde olmalı. Hür Dava Partisi var."
Çözüm sürecinin şeffaf olmaması ve feodal yapı ile görüşülmemesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Ensarioğlu, "Bunda kasıt aramıyorum ama kasıt var gibi. Kabul etsen de etmesen de Doğu ve Güneydoğu`nun gerçeği bu feodal yapı. Feodal yapının muhatap alınmaması, yeni çatışmaları beraberinde getirir. Eğer feodal yapının muhatap alınmamasında kasıt yoksa, samimiyetsizlik yoksa yanlış vardır. Büyük yanlış vardır. Bir ayağı eksiktir." şeklinde konuştu.
CİHAN