• DOLAR 32.443
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2448.629
  • ...
MİT`te Yeni Dönem: MİKM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güvenlik birimlerinin istihbarat paylaşımını sağlamayı hedefleyen yeni birim, `Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi (MİKM)` çalışmalarına başladı. Ana Merkezi Yenimahalle`deki MİT yerleşkesinde ve Müsteşar Hakan Fidan`a direk olarak bağlı olarak görev yapan birim Türkiye genelinde başta terör olmak üzere organize suçlar, çete, bölücü ve yıkıcı faaliyetler gibi olaylarla ilgilenecek. Birim strateji üretme yerine istihbarat kurumları arasında `koordinatör` işlevi görecek. MİKM ile birlikte Emniyet, Jandarma ve MİT`in istihbarat bilgileri tek elden toplanacak. Reyhanlı`da yaşanan MİT ve Emniyet krizi de bir daha yaşanmayacak.

HAKAN FİDAN BAŞLATTI

MİT Müsteşarı Hakan Fidan`ın temellerini attığı MİKM ile ilgili yaklaşık 1 yıldır sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. İllerde MİKM`den sorumlu vali yardımcıları, gelen istihbari bilgileri raporlaştırarak merkeze gönderecek. Terör faaliyetleri, çete oluşumları, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlara ilişkin emniyet, jandarma ve MİT mensuplarından gelen bilgiler MİKM`e gönderilirken, bu faaliyet yalnızca terör suçları ile sınırlı olmayacak. MİKM`in görev alanına asayiş, trafik ve adli suçlar haricinde toplumun genelini ilgilendiren tehditler de giriyor.

YENİ İSTİHBARAT NASIL ÇALIŞACAK

İllerden gelen bilgiler hızla değerlendirilmek üzere Ankara`da MİT yerleşkesinde kurulan MİKM`e gönderilecek. Ana Karargahtaki MİKM`de Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT`in yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı temsil edilecek. Uludere`de 2011 yılının son gününde yaşanan elim hava saldırısı da dikkate alınarak Genelkurmay Başkanlığı`nın MİKM`de yer alması kararlaştırıldı. Genelkurmay Başkanlığı`nın MİKM`de yer almasının bir başka gerekçesi ise Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi`ne yönelik bombalı saldırıları düzenleyen DHKP-C teröristi Hasan Biber`in bir teknede yakalanması denizlerden gelebilecek olası girişler ve saldırılarla ilgili bilgilerin de paylaşılmasının zorunluluğu oldu.

REYHANLI PATLAMASIYLA  BAŞLADI

Mayıs ayında Reyhanlı`da 52 vatandaşın hayatını kaybettiği bombalı saldırılarla ilgili Emniyet, MİT ve Jandarma arasında istihbarat paylaşımı ve operasyonlar ile ilgili çeşitli spekülasyonlar çıkmıştı. MİT bünyesinde ve Müsteşar Fidan`a doğrudan bağlı olarak çalışacak merkez, istihbarat bilgilerinin elde edilmesi, bunların ivedilikle değerlendirilmesi ve ilgili mercilere iletilmesi görevlerini yürütecek.
 

yenişafak

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir