• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Olimpiyat Tokyo`nun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BUENOS AİRES - Arjantin`in başkenti Buenos Aires`te Hilton Otel`de gerçekleşen 125. IOC toplantısında, 2020 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları`nı düzenleyecek kentin belirleneceği oylamada ikinci turun ardından, evsahibi kent Tokyo olarak açıklandı.

Evsahibi kenti açıklayacak IOC Başkanı Jacques Rogge kürsüye geldikten sonra salondakiler, Olimpiyat Marşını dinledi. Marşın ardından Rogge, evsahibi kenti açıkladı.

Oylamayı, Tokyo`nun kazandığını ilan eden Rogge, üç kente de çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, "Üç kent de gerçekten fair play biçimde çalıştılar" dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi`nin verdiği bilgiye göre, finalde Tokyo 96 oyun 60`ını alarak 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları`na evsahipliği yapma hakkı kazandı. İstanbul ise 36 oyda kaldı.

İlk tur oylamasında ise Tokyo`nun, 94 oyun 42`sini alarak finale kaldığı bildirildi. İlk tur oylamasında Madrid ile İstanbul 26`şar oy almış ve bu iki şehir arasında yeni bir oylama daha yapılmıştı. Finale kalacak son aday şehrin belirleneceği iki aday arasındaki oylamada ise İstanbul`un 49, Madrid`in ise 45 oy aldığı kaydedildi.

Sonucun açıklanmasının ardından Japon 2020 Heyeti büyük sevinç yaşarken, İstanbul 2020 Heyeti sonucu üzüntüyle karşıladı.

Tokyo 2 olimpiyat düzenlenen 4 kentten biri olacak

Olimpiyatlara ilk kez 1940 yılında talip olan ve evsahipliğini kazanan Tokyo, 2. Dünya Savaşı nedeniyle bu oyunları düzenleme fırsatını bulamadı. Daha sonra 1960 Olimpiyatları için aday olan Tokyo, bu olimpiyatları ise Roma`ya kaptırdı.

İlk olimpiyat tecrübesini, 1964`de tadan ve yaz olimpiyatlarını düzenleyen ilk Asya kenti olan Tokyo, bir önceki adaylık dosyasını ise 2016 Olimpiyatları için teslim etti. Bu olimpiyatların evsahipliğini almayı başaramayan Japonya`nın başkenti, oyunları Rio de Janeiro`ya kaptırdı.

Olimpiyatlara 5. kez aday olan Tokyo, 2020 Olimpiyatları ile 2 olimpiyat düzenleyen Paris, Los Angeles ve Atina`dan sonra dördüncü kent olacak. Daha önce Japonya ise 4 kez olimpiyat düzenleyen ülke olarak tarihe geçecek. Japonya`nın Sapporo ve Nagano kentleri, 1972 ve 1998 Kış Olimpiyatları`na evsahipliği yapmıştı.

Tokyo halkının olimpiyatlara desteği, ilk açıklamaya göre yüzde 70 idi. Ancak geçen ay sonunda Tokyo Hükümeti`nin yaptırdığı ankete göre bu oran, yüzde 92`ye yükseldi. Madrid`de halk desteği yüzde 76, İstanbul ise yüzde 83 olarak öne çıkmıştı.

Deprem, tsunami ve nükleer sızıntı

Japonya`nın evsahipliğine engel olabilecek en önemli faktör olarak, 11 Mart 2011`de başlayan nükleer sızıntının hala devam etmesi görülmüştü.

Kulislerde, temmuz ayında yeni bir sızıntının ortaya çıkmasının ardından ağustos ayında da devam eden başka sızıntıların, bu kentin evsahipliği şansını zora sokacağı dile getirilmişti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir