• DOLAR 32.264
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2407.196
  • ...
Tatlandırıcılar kalp krizi ve felce neden olabilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çalışmada, stevia bitkisinde bulunan ve yapay tatlandırıcı olarak bilinen eritritol ile kanın pıhtılaşması, kalp krizi ve felç arasında bir ilişki olduğu kanıtlandı.

Eritritol, birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan, şeker tatlılığının yüzde 70’ine sahip bir tadı bulunan ve kalorisiz olarak kabul edilen şeker alkolü olarak biliniyor.

Araştırma ekibi, kandaki bilinmeyen kimyasallar arasında kalp krizi, felç ve ölüme neden olabilecek risk enzimlerini bulmak için 2004 ile 2011 yılları arasında toplanan kalp hastalığı risk faktörleri olan bin 157 ABD’linin kanını analiz etti.

Araştırmacılar, eritritolün bu bağlamda önemli bir rol oynadığını buldu.

Araştırma ekibi, bunu doğrulamak için ayrıca ABD’deki 2 bin 100’den fazla kişiden alınan başka kan örneklerini ve 2018 yılına kadar Avrupa’daki meslektaşları tarafından alınan 833 örneği daha test etti.

Katılımcıların yaklaşık dörtte üçünde koroner arter hastalığı veya yüksek tansiyon, yaklaşık beşte birinde ise diyabet olduğu görüldü.

Bunların yarıdan fazlası 60’lı ve 70’li yaşlarındaki erkeklerdi.

Araştırmacılar, daha yüksek eritritol düzeylerinin, 3 yıl içinde kalp krizi, felç veya ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu da tespit etti.

Araştırmacılar, diyabet gibi kalp hastalığı için risk faktörleri olan kişilerin, kanlarında yüksek düzeyde eritritol olması durumunda kalp krizi veya felç geçirme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu belirttiler.

Bu haberler de ilginizi çekebilir