• DOLAR 32.379
  • EURO 34.84
  • ALTIN 2397.701
  • ...
Slovakya'da hiçibir parti tek başına hükümeti kurma yeterliliğine ulaşamadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Slovakya İstatistik Ofisi tarafından açıklanan parlamento seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, oyların yüzde 99,2'si sayıldı, Slovakya'nın Ukrayna'ya silah yardımına son verme sözü veren ve Rusya yanlısı olarak tanımlanan Robert Fico'nun partisi İstikamet-Sosyal Demokrasi (SMER-SD), yüzde 23,3 oranında oy alarak 1'inci parti oldu.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan liberal ve Batı yanlısı aday Michal İmeka liderliğindeki İlerici Slovakya'nın (PS) oy oranı ise yüzde 17 seviyesinde kaldı.

Eski bir SMER-SD üyesi olan Peter Pellegrini liderliğindeki Hlas (Ses) partisi, yüzde 15 oy alarak 3'üncü olurken, yüzde 5 oranındaki seçim barajını toplam 7 parti geçti.

Seçimlere katılım oranı 2002 yılına oranla en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 68,06 oldu.

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Czaputova'nın önümüzdeki günlerde hükümeti kurma görevini Fico'ya vermesi ve SMER-SD partisinin Hlas ve yaklaşık yüzde 10 oy oranına ulaşan Slovak Ulusal Partisi (SNS) ile koalisyon oluşturması bekleniyor.

Slovakya'da 2006-2010 ve 2012-2018 yılları arasında 2 dönem başbakanlık yapan Robert Fico, Avrupa ve ABD'nin Ukrayna'ya silah yardımı sağlamak ve Rusya'ya yaptırım uygulamak yerine nüfuzlarını Rusya ve Ukrayna arasında bir barış anlaşması sağlanmasını savunuyor.  (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir