Para karşılığı banka hesaplarını kiralayan gençlere uyarı: 10 yıla kadar cezası var!
Son dönemde özellikle hedef alınan 18-19 yaşındaki gençlerin banka ve kredi kartlarının belirli bir ücret karşılığında kiralanarak dolandırıcılık yapıldığını belirten Avukat Tahir Zaman, gençlere ve ailelerine önemli uyarılarda bulundu.
Banka ve kredi kartı bilgilerini bilerek veya bilmeyerek paylaşan gençleri hukuken çok ciddi bir tehlikenin beklediğini vurgulayan Zaman, son dönemlerde dolandırıcılık faaliyeti için 'banka hesaplarının kiralanması' durumuyla sıkça karşılaştıklarını belirtti.
Özellikle 18-19 yaşındaki gençlerin kandırılarak belirli bir ücret karşılığında banka hesaplarının kiralandığına sıkça şahit olduklarını ifade eden Zaman, bu durumun gençlerin hayatını karartabileceğini söyledi.
Bu tür dolandırıcılık suçlarının hukuken sonuçlarının çok ağır olduğunun altını çizen Zaman, söz konusu davaların alt sınırı 4 yıl, üst sınırı da 10 yıl olarak değerlendirildiğini aktardı.
Dolandırıcılığa karşı ailelere önemli uyarılarda bulunan Zaman, ailelerin banka ve kredi kartı bilgilerini en yakın arkadaşları dahi olsa asla kimseyle paylaşmamaları hususunda çocuklarını bilgilendirmeleri gerektiğini söyledi.
Tahir Zaman
"Ücret karşılığında alınan banka kartıyla başka kişiler dolandırılıyor"
Zaman, "Son zamanlarda karşımıza sıkça kredi kartı, banka kartı dolandırıcılığı çıkmaktadır. Farkına vardığımız şöyle bir sıkıntı var; Özellikle 18-19 yaşındaki çocuklara banka kartı çıkartıyorlar ve bankalarının mobil bankacılık şifrelerini, kredi ve kimlik kartı bilgilerini belli bir ücret karşılığında satın alıyorlar. 3-5 bin TL'ye satın aldıkları bu banka kartı bilgileriyle üçüncü veya dördüncü kişileri dolandırıyorlar." dedi.
"Çok büyük mağduriyetler var"
İnsanların bu durumun henüz tehlikesinin çok fazla farkında olmadığını vurgulayan Zaman, "Ne yazık ki bununla alakalı çok büyük mağduriyetler, dolandırılma vakalarını sıkça görüyoruz. Bu durumun mahkemelerin iş yükünü de çok artırmış vaziyette ve mahkemelerde asıl dolandıran kişileri bulamamaktadır. Bu dosyalar mahiyeti itibariyle nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğu için dosyalar ağır ceza mahkemesinde görülmektedir." diye konuştu.
"Gariban bazı çocukların banka kartı bilgileri belli ücret karşılığında satın alınıyor"
"Bu dolandırıcılık vakalarında hem dolandırılan insanlar hem de banka kartı bilgileri alınan bazı kişiler var" diyen Zaman, "Gariban, zor durumundan faydalanılan bazı çocukların banka kartı bilgileri belli ücret karşılığında satın alınıyor. Bir şey olmayacağı söyleniyor. Sadece bir günlüğe alınacağı söyleniyor. Türlü türlü bahanelerle o kişilerin bir şekilde banka bilgileri kişilerin rızasıyla alınıyor." ifadelerini kullandı.
"Mahkeme çocuklara ceza vermek zorunda kalıyor"
Son zamanlarda bu tür dolandırıcılıkla alakalı çok fazla kişiyle karşılaştıklarına dikkat çeken Zaman, şöyle devam etti:
"Bir gün içerisinde bakıyoruz ki bir kişiyle alakalı bir sürü dolandırıcılık dosyası açılmış. Mahkemelerde ne yapacaklarını bilmiyorlar. Çünkü asıl dolandırıcı kişilere ulaşamadıkları için bu çocuklara ne yazık ki ceza vermek zorunda kalıyorlar. Bu da zor durumundan faydalanılan çocukların açısından çok büyük mağduriyet oluşturuyor. Parasını kaptıran kişiler açısından çok büyük mağduriyetler oluşturuyor."
"Çocuklarımızı uyaralım"
Banka ve kredi kartı dolandırıcılığına karşı ailelere önemli uyarılarda bulunan Zaman, ailelerden çocuklarına sahip çıkmalarını istedi.
Aksi halde büyük pişmanlıkların yaşanabileceğini belirten Zaman, "Çocuklarımızı uyaralım. Asla en yakın arkadaşları dahi olsa kimseye mobil bankacılık şifrelerini, banka, kimlik bilgilerini vermesinler. Aksi takdirde önüne geçilemeyecek durumlarla karşı karşıya gelme durumları olabilir. Mahkemelerde masumiyetlerini ispat edemiyorlar. O yüzden ailelerimiz bu konuya önem göstersinler ve çocuklarını kesinlikle uyarsınlar." dedi.
"Çocukların sicilleri bozuluyor"
Dolandırıcılık suçlarının hukuken sonuçlarının çok ağır olduğuna dikkat çeken Zaman, şunları söyledi:
"Söz konusu davaların alt sınırı 4 yıl, üst sınırı da 10 yıl olarak değerlendiriliyor. Çocukların hem memuriyetleri yanmış oluyor hem sicilleri bozulmuş oluyor. Hayatları boyunca almak istemedikleri bir damganın altına girmiş oluyorlar." (İLKHA)