• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Çiftçinin yüzü gülüyor: Bu yıl samanda verim yüzde 200
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Saman işiyle uğraşan ve aynı zamanda kamyon şoförü olan Metin Atilla, konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Metin Atilla, bu yıl samanda verimin çok olduğunu ve oldukça bereketli bir sezon yaşadıklarını belirterek, saman işinin oldukça zor olduğunu, çoğu zaman gecenin geç saatlerinde işe başladıklarını ve ertesi gün yine gece saatlerde işlerinin bitiğini söyleyerek bazı geceleri eve gidemediklerini aktardı. Atilla, işin zorluğundan dolayı işçi bulmakta da zorluk çektiklerini ifade etti.

 

Helal rızık konusunda gecenin yarısında kalkıp direksiyon sallayan Atilla, sabah namazı sonrası işçileri tek tek topluyor ve tarlaya gidip saman dolduruyorlar. Sonrasında tarlada yerinde aldığı samanı farklı illerde bulunan çiftçilere ulaştırıyor. 

“Gündüz sıcak olduğundan ötürü gece çalışıyoruz”

Metin Atilla, “Ekmeğimizin peşindeyiz. Bingöl’den Muş’a gidiyoruz. Gece 1, 2 veya 3’te yola çıkıyoruz. Sebebi, gündüz sıcak ve işçilerimiz çalışamıyor. Mesela bu gece 3’te yola çıktık Muş’a gidip oradan da Erzurum Tekman’a gideceğiz.” dedi.

“Meşakkatli bir iş olduğundan dolayı işçi bulamıyoruz”

Saman işine 12-13 yıldır başladığını ifade eden Metin Atilla, “Daha önce taşeronluk yapıyordum. Bazı olumsuzluklardan dolayı bırakıp saman işine girdim. Çok meşakkatli bir iş, işçi bulamıyoruz, sıkıntı var. Bazı sezonlarda kuraklıktan ötürü saman bulamıyoruz. İnsanlarla uğraşmak epey zahmetli bir iştir. Bu şekilde çalışıp gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu yıl verim yüzde 200, verim çok bereketli"

Metin Atilla

Atilla, “Bu yıl verim yüzde 200 olmak üzere iyi ve çok güzel. Verim çok bereketli. Fiyatlar yerinde uygun ancak yerine ulaştırana kadar maliyeti çok olduğundan ötürü yükseliyor. Sebebi de mazot fiyatlarıdır.” dedi.

Çalışma saatleri hakkında bilgi veren Atilla, yaz ayında gece 01:00 veya 02:00‘da kalktıklarını, sebebinin ise sıcaklarda işçilerin çalışamadığını söyleyerek işçilerin işlerini sabah 09:00’da bitirdiklerini ve kendisinin köylere saman götürdüğünden ötürü mesaisinin gece yarılarına kadar devam ettiğini ve bazı geceler kamyonda yatıp eve gidemediğini aktardı.

“Helal rızık peşinde koşan da Allah yolundadır”

Helal rızık konusuna vurgu yapan Atilla, Peygamberimiz aleyhisselamın hayatından bir kıssa paylaşarak, “Bir gün Resulullah aleyhisselam, bir gün bir ashabıyla camiye giderken, yanında bir kişinin aceleyle işe gittiğini görür. Yanındaki sahabe Efendimize diyor ki, ‘Keşke bu Allah yolunda da böyle acele etseydi.’ Buna karşın Efendimiz aleyhisselam sahabeye dönüp, ‘O da Allah yolundadır. Kendi çoluk çocuğunun rızkı için gidip çalışıyor. Bu da helal rızıktır.’ benim taşeronluğu bırakma sebebim haramdan dolayıydı. Hepsini kastetmiyorum ama bazı müteahhitlerin faizli kredi çekmeleri ve bizi aşan bazı durumları vardı. Kontrollerdeki rüşvet olayları gibi durumlardan dolayı taşeronluğu bırakıp helal rızık yollarını aradım ve saman işine girdim. Rüşvet vermediğimiz takdirde önümüz açılmıyor ve iş vermiyorlardı. Bundan dolayı baktım olmuyor, taşeronluk işini bıraktım ve helal rızık peşinden koşup saman işine başladım. Burada yanlış da yapsam doğru da yapsam sorumlusu benim ve başımda herhangi bir yetkili yoktur. Hesap verebilirlik açısından bunu daha hayırlı görüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Boş olan arkadaşlar ailelerine helal rızık götürmek için çalışsınlar”

İşsizlere çağrıda bulunan Atilla, “Dönemi görüyorsunuz, herşeyde yüzde 200-300 artış olmuş. Boş olan arkadaşlara tavsiyem odur ki çalışsınlar. Evlerine, ailelerine helal rızık götürme konusunda gayret etsinler.” dedi.

“Saman taşımacılığı zor ve riskli bir iş”

Saman işinde yaşadıkları sıkıntılara değinen Atilla, “Saman işini yaparken, köy yollarında çok zorluk çekiyoruz. Yolda, araç devrildi devrilecek korkusu yaşıyoruz. Bazen de yükü üstten atıp tekrar yükleme yapıpıyoruz. Riskli bir iştir. İşe ilk başladığımda Genç ilçesinden çıktım yanlış yönlendirme sonucu fazla yükledim ve inişli bir yolda fren tutmadı ve kamyonu yan yatırmıştım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir