• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bal üretiminin, Bakanlığın çalışmalarıyla 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 54 artışla 115 bin tona, arılı kovan sayısının ise bir önceki yıla göre yüzde 122 artışla 9,2 milyona yükseldiğini kaydeden Yumaklı, "Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir, en fazla kovana sahip illerimiz arasında yer alıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken bu ilimizi Adana, Çanakkale, Sivas ve Kars takip ediyor. En fazla bal üretimi Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve İzmirillerimizde yapılıyor. Muğla, Sivas, Antalya, İzmir ve Ordu en fazla arıcılık işletme sayısına sahip illerimiz olarak ön plana çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası'nda güncellenen verilerden birinin de bal ormanı sayısı olduğuna işaret ederek, 2022'de 750 olan bal ormanı sayısının, 2023'te 796'ya ulaştığını, ülke genelinde 1 milyon 6 bin 183 kovan kapasitesine sahip 95 bin 283 hektarlık 796 bal ormanı bulunduğunu dile getirdi.

Haritada yer alan diğer güncellemelere ilişkin de bilgi veren Yumaklı, şunları kaydetti:

"Yapılan güncellemeyle Türkiye Arıcılık Haritası'na yeni coğrafi işaret alan ballar ile damızlık ana arı üreten iller de eklendi. Ülkemizde coğrafi işaret alan 29 tescilli bal çeşidi bulunurken 27 bal da başvuru aşamasında tescil almayı bekliyor. Ardahan, Ankara, Çorum, Artvin, Muğla, Ordu, Ankara, İzmir, Mersin ve Düzceillerimizde de damızlık ana arı üretimi yapılıyor. Tüm bu çalışmaları, arıcılıkla uğraşan üreticilerin ülkenin sahip olduğu kapasiteyi daha yakından tanıyarak bilgi sahibi olması amacıyla yürütüyoruz. Bal ve diğer arı ürünlerinin üretiminde verimliliğimizi daha da ileriye taşımaya yönelik projeler geliştirmeye, desteklerimizi artırmaya devam edeceğiz. 2023'te 80 bin 479 arıcımıza 473 milyon 22 bin lira destekleme ödemesinde bulunduk. Bu minvalde, güncellenen Türkiye Arıcılık Haritamızın üreticilerimiz için her yönden yol gösterici olmasını ve üretimlerine güç katmasını temenni ediyorum."

Bu haberler de ilginizi çekebilir