• DOLAR 32.22
  • EURO 34.734
  • ALTIN 2450.849
  • ...
Prostat kanseri nedir ve belirtileri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erken tanının önemine, prostat kanserinin ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu, hangi grubun risk altında olup olmadığını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini değerlendiren Üyetürk, önemli tavsiyelerde bulundu.

Üyetürk, prostat kanseri, erkek genital sisteminin bir parçası olan prostat (idrar kesesinin hemen altında, üretra adı verilen idrar yolunu çepeçevre saran ceviz büyüklüğündeki organ) hücrelerinin anormal ve kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü huylu tümöral oluşum olarak tanımlandığını belirtti.

Prostat kanserinin oluşma sebebi nedir?

Üyetürk, "Prostat kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı onkogen ve tümör baskılayıcı genlerdeki mutasyonlar prostat kanseri oluşumu için risk faktörüdür. Diğer risk faktörleri ileri ise yaş, siyah ırk, ailede prostat ya da meme kanseri öyküsü olması, hayvansal protein ve yağ içeriği bakımından zengin gıdaların fazla tüketimi, obezite ve hareketsiz (sedanter) yaşam şeklinde sıralanmaktadır." dedi.

Prostat kanserinin belirtileri nelerdir?

Prostat kanserinin belirtilerine de değinen Üyetürk, "Prostat kanseri belirtileri karakteristik olmamakla birlikte, genellikle belirtiler hastalığın ilerleyen aşamalarında görülmeye başlar. Bu belirtiler; idrar yapmada güçlük, sık idrara çıkma, idrar ya da menide kan bulunması, ereksiyon problemleri, ejakülasyon (boşalma) sırasında ağrı, istemsiz kilo verme, kemiklere yayılmasına bağlı sırt ve kalça ağrıları gibi şikâyetler ile kendisini gösterebilir."

Prostat kanserinin tedavi seçenekleri nelerdir?

Üyetürk, "Prostat kanseri tedavi seçenekleri, kanserin büyüme hızına, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilir. Bunların yanı sıra tedavinin potansiyel yararları ve yan etkileri göz önünde bulundurulmalıdır. Tedavi seçenekleri cerrahi, radyoterapi, hormonal tedavi, kemoterapi kombinasyonları şeklindedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir