• DOLAR 32.274
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2416.152
  • ...
Salçalık biberde fiyatlar yükseliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çukurova'da mutfakların vazgeçilmezi olan ve neredeyse her yemeğe konan biber salçası yapımı devam ediyor. Salçalık biber fiyatları sezon sonu yaklaştıkça yükseliyor.

Biber satıcıları biran önce biber alınmasını ve salça yapılmasını söyleyerek fiyatlarının daha da yükseleceği ifade etti.

"Salça yapmak isteyen vatandaşlarımızın bir an evvel almasını isterim"

Mustafa Karakuş

Salçalık biberin kilogram fiyatının 20 TL bandında devam ettiğini ve biran önce biber alınması tavsiyesinde bulunan Mustafa Karakuş, "Durum onu gösteriyor ki gün geçtikçe fiyat artıyor çünkü Karaisalı biberine ayın 1'inde başladık. 16,50 TL ile başladık şu an 20'lerde. Vatandaşa tavsiyem bu sene biber gerçekten az, salça yapmak isteyen vatandaşlarımız bir an evvel alıp çıkarmasını isterim. Artık bu biber işi sanayi oldu, fabrikalara yetmiyor. Biz şu anda biber bulamıyoruz. Yılların esnafıyım biber bulmakta sıkıntı yaşıyorum, bulamıyorum. Biberin az, verimin düşük olmasından  dolayı bir an evvel alsınlar, biberlerini yapsınlar. Hava şartlarından dolayı ki havalar güzel, bir hafta on günde kurutup kaldırırlar. Fiyatlar son zamanlarda düşebilir belki ama o zaman da kurutma problemi yaşarlar. Kış gelir, bir haftada kuruyacak salçayı üç ayda kurutur, rezil olunur." diye konuştu.

"Fiyatlarımız günbegün artıyor"

Sinan Can Yıldırım

Biber salçası yapımı ve biber satışının 12'nci ayın ortalarına kadar devam ettiğini söyleyen Sinan Can Yıldırım, "Fiyatlarımız günbegün artıyor. Sıcaklardan dolayı biberlerimiz ister istemez zarar görmeye başlıyor, ufalma yapıyor. Havalar sıcak, işçiler çıkıp toplayamıyor. Bundan on gün önce biberi 13 TL'ye satıyordum şu anki güncel fiyatım 18-19 TL. Bir hafta arayla üzerine 4-5 TL koydu. Bu artış tarlada da yansıyor. Vatandaşlarımız diyor ki, belki ucuzlar mı, kalır mı, fiyat 2 TL aşağı düşer mi? Biber günden güne artıyor. Yine söylüyorum, bundan beş gün önce 13,5 TL'ye biber sattım şu an net 17-18 TL."

"Biber yok bulamıyoruz"

Aşur Gülbahar

Biber ekiminin çok fakat verimin az olduğunu kaydeden Aşur Gülbahar ise fiyatların yüksek vatandaşın ise alım gücünün olmadığını belirtti.

Gülbahar, "Biber yok bulamıyoruz. Bütün tezgâhların çoğu bomboş. Üç beş tezgâh getiriyor, diğerleri boş. Fiyatlar düşmez, yükselir. Karaisalı biberi kaliteli ve alınması gereken biberdir. Karaisalı biberi tohumunu Adana'nın neresine ekersen ek çıkıyor. Kapya biber ise Tuzla tarafında çok oluyor, şimdi bunu da her tarafta ekiyorlar." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir