• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Çin'den "soğuk savaş" uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin, ABD ile jeostratejik rekabetin ve gerilimlerin arttığı bir dönemde Güneydoğu ve Doğu Asya ülkelerine "bloklar arası cepheleşmeye ve yeni bir soğuk savaşa karşı çıkma" çağrısı yaptı.

Başbakan Li Çiang, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 43. ASEAN Zirvesi marjında düzenlenen 26. ASEAN+3 Zirvesi'nde, ASEAN ülkeleri ile Japonya ve Güney Kore'nin liderleriyle bir araya geldi.

Li, zirvede liderlere hitaben yaptığı konuşmada, "İçinde bulunduğumuz anda taraf tutmaya, bloklar arası cepheleşmeye ve yeni bir soğuk savaşa karşı çıkmak büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Çin, Japonya, Güney Kore ve ASEAN ülkelerinin "ortak bir yurdu" paylaştığını belirten Li, "Burada barış ve refah olursa bundan hepimiz faydalanırız, çalkantı ve kargaşa olursa bundan hepimiz zarar görürüz." dedi.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da 5-7 Eylül tarihlerinde düzenlenen 43. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi, ikinci gününde dünya liderlerinin katılımıyla devam ediyor.

Zirvenin gündem maddeleri arasında Myanmar’daki durum, Güney Çin Denizi’ndeki askeri gerginlik ile ABD ve Çin arasındaki siyasi ve ticari rekabet konuları yer alıyor. Zirveye üye ülkeler Tayland, Singapur, Endonezya, Malezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Brunei, Myanmar ve Vietnam’ın yanı sıra ABD, Japonya, İngiltere, Rusya, Avusturalya ile Avrupa ve Asya ülkelerinin liderleri katılıyor. (İLKHA)

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir