• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Kızılay Elâzığ Şubesi Başkanı Kızılkaya: "Kan, acil değil sürekli ihtiyaçtır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızılay’ın birçok alanda faaliyet gösterdiğini ifade eden Kızılkaya, en önemli faaliyet alanlarının kan bağışı olduğunu aktardı.

Kan bağışında bulunmanın, bireyin sağlığına yönelik önemli katkısının olduğunu belirten Kızılkaya, 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı erkeklerin 3 ayda, kadınlarınsa 4 ayda bir kan bağışında bulunması çağrısı yaptı.

Kızılay’ın çalışmaları hakkında bilgi veren Kızılkaya, "Kan bağışının önemine Kızılay’ın slogan haline getirdiği bir cümle ile başlamak istiyorum. 'Kan bağışı, acil değil sürekli bir ihtiyaç.' İnsan hayatına direk etki ettiği için bağış modelleri arasında en fazla önemsediğimiz modellerden biri. İnsanların hayatını iyileştirmeye yönelik ayni ve nakdi yardımlarımızda var. Fakat kan bağışı direk insan hayatını kurtarmaya yönelik olduğu için çok daha önemli bir bağış modeli. Dolayısıyla vatandaşlarımızın kan bağışına, gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor. Yaptıkları kan bağışı, kendilerine veya yakın akrabalarına yapılmış bir bağış olarak geri dönebilir. Türkiye’de her gün binlerce ameliyat yapılıyor. Bunların tamamında vatandaşlarımızın kan ihtiyacı doğuyor. Bu kan ihtiyaçları da vatandaşlarımızın Kızılay’a yaptığı kan bağışlarıyla karşılanıyor. Sağlık Bakanlığı güvenli kan temini görevini sadece Kızılay’a vermiş bulunmakta. Türkiye’de doğacak her kan ihtiyacını Kızılay karşılamak zorunda." şeklinde konuştu.

"Aşırı sıcaklardan dolayı, yaz mevsimlerinde kan bağışı oranında düşüşler oluyor"

Rahman Kızılkaya

Kızılay’ın kan stoklarında genel olarak yaz mevsimlerinde ve Ramazan ayında düşüşün olduğunu belirten Kızılkaya, "Genelde Kızılay’a yapılan kan bağışlarının seviyesinde Ramazan ayında düşme oluyor. Ramazan ayında biz kan bağışı çağrısında bulunuyoruz. Bu çağrılarımız karşılık buluyor. Bu yıl içinde bu mevsimlerde aşırı sıcaklıklardan dolayı temmuz ve ağustos aylarında kan bağışı oranında düşüşler oldu ama bu düşüş kırmızı çizgi noktasına gelmedi." dedi.

"Kan bağışında bulunan biri daha sağlıklı ve daha dinç bir yaşama kavuşuyor"

Kan bağışında bulunan bireyin vücudunda ki kanın yenilendiğini bu vesileyle kişinin daha sağlıklı olduğunu aktaran Kızılkaya, "Bağışçımız 400 miligram bir bağışta bulunuyor vücudumuz vermiş olduğumuz o kanı ek bir beslenmeye ihtiyaç duymadan eksikliğini gideriyor. Kan bağışında bulunan vatandaşımız bir eksiklikte yaşamış olmuyor. Vücudundaki kanı yenilemiş oluyor dolayısıyla daha sağlıklı daha dinç bir yaşama kavuşuyor. Kan değeri özellikle 14 ve üzerinde olan her vatandaşımızın kan bağışında bulunmaları kendi sağlıkları için de çok önemli. Erkekler 3 ayda bir, kadınlarda 4 ayda bir düzenli kan bağışında bulunabiliyor. Tüm vatandaşlarımızı yarın kendilerine ya da bir yakınlarına lazım olacağını düşünerek kan bağışına gereken hassasiyeti göstermelerini ve 18-65 yaş arası her sağlıklı vatandaşımızı kan bağışında bulunmaya davet ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir