Van SMMMO'dan e-fatura ve e-defter uyarısı!
Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Yakup Simeklioğlu, bugüne kadar kâğıt üzerinde tutulan tüm muhasebe kayıtlarının kademeli olarak elektronik ortama geçtiğini belirterek, çeşitli uyarılarda bulundu.
VAN - 1 Eylül'den itibaren geçerli olacak olan, kâğıt tasarrufunu sağlama ve vergi kaçakçılığını engellemek amacıyla ortaya çıkan e-fatura ve e- defter uygulamalarıyla ilgili İLKHA'ya konuşan Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Yakup Simeklioğlu, önemli uyarılarda bulundu.
Yeni sistem kimleri kapsıyor?
04.12.2003 tarihli ve 5015 sayılı petrol piyasası kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hâsılatına sahip olanların 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren ilgili yerlere başvurmaları gerektiğini ifade eden Yakup Simeklioğlu, "e- fatura ve e-defter uygulamaları aşağıdaki özelliklere sahip mükellefler 01.09.2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığına yazılı olarak başvurmak ve 31.12.2013 tarihine kadar e- fatura uygulamasına geçmek ve 2014 takvim yılı içerisinde e- defter tutmak zorundadırlar." dedi.
Elektronik fatura sisteminin, kaynağın doğruluğunu, içeriğin bütünlüğünü ve değişmezliğini garanti altına alarak vergi kaçak ve kayıplarının önüne geçmeyi amaçladığına işaret eden Simeklioğlu, "06.06.2002 tarihli ve 4760 sayılı özel tüketim vergisine kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hâsılatına sahip olanlar mükellefler, e- fatura ve e- defter uygulamaları konusunda gerekeli duyarlılık göstermeleri gerekir." şeklinde konuştu.
"Amaç burada vergi kaçak ve kaybını engellemektir"
Simeklioğlu ayrıca e- fatura sisteminin birçok kolaylığı da beraberinde getireceğini belirterek, "Bu sistemin gelmesiyle fatura üzerinden herhangi bir değişiklik ve ya oynama yapılması söz konusu olmuyor. Gerçek mal satışı ne ise onu yansıtmak zorundasın fazlası ve ya eksiğini yapmak söz konusu değildir. Asıl amaç burada vergi kaçak ve kaybını engellemektir." ifadelerini kullandı.
"Sistemin alt yapısı henüz hazır değil"
Bu sistemin alt yapısının henüz hazır olmadığını da hatırlatan Simeklioğlu, bundan dolayı tüm yükümlülerin bu sisteme dahil olmadığını şu an sadece petrol piyasası ve madeni yağ lisansına sahip olan ile mal inşa ve ithal edenler 01.09 2014'te bu uygulamaya tabi tutulacak. Bu da 10 bin TL ciroyu geçmişse uygulanacak diğer mükellefler için herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Buna kademeli olarak geçilecektir. Belli bir süreden sonra kağıt üzerindeki tüm faturalar elektronik faturaya dönüşecek." diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)