• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...
"Esas omurgamız KOBİ'lerdir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, İstanbul Ticaret Odası'nın düzenledi Türkiye'de ilk 5 yüz firma listesini değerlendirdi. Aşut, değerlendirmesinde Mersin ekonomisinde omurganın KOBİ'ler olduğunun altını çizdi.
MTSO Başkanı Aşut, "Mersin iş dünyası olarak İstanbul Sanayi Odası'nın hazırladığı İSO 500 listelerini önemsiyor ve iş dünyası olarak motive edici bir şey olarak görüyoruz" dedi. Aşut şöyle devam etti: "Ancak, genel üretim yapısı aktif ve dinamik KOBİ'lere dayanan birçok Anadolu kentinin bu listelerde Marmara kentleri kadar yer almaması buraların sanayisinin gelişmediği anlamına gelmemeli ve sadece bu listeler bir gösterge olarak kabul edilmemelidir."

"Mersin genel ekonomik büyüklük anlamında, bu listede firmaları var olan birçok kentten daha büyük bir sanayi üretimine, ihracatına sahip bir KOBİ kentidir" diyen Aşut, " Elbette, ulusal ve küresel çapta, markalaşmış firmalar hedefimizdir. Bu anlamda bu firmaları oluşturmaya çalışırken bir yandan da ekonomimizin omurgası olan KOBİ'lerimizi de büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl İSO birinci 500'de 3, ikinci 500'de ise 5 firmamız var. Bu firmalarımızın kurumsallaşmış yapısı ile gurur duyuyoruz. Tarımdan gıdaya, inşaattan çimentoya ve metal işlerine kadar çeşitlilik arz eden katma değer yaratan firmalarımız var. Aslında reel anlamda bu listelerde daha fazla Mersin firması var. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak KOBİ'lerimizi ulusal ve küresel çapta oyuncu yapacak borsaya açılma gibi bazı projelerimizi çok kısa sürede paylaşacağız. Bu konuda ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Mersin firmalarının bu gücü vardır. Gereken şey biraz cesaret, biraz doğru bilgi ve KOBİ eğitimleridir" ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz ve Hinterlantı Türkiye'nin yeni Marmara'sıdır
Mersin, Adana, Antakya, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinden oluşan Doğu Akdeniz Bölgesi'nin İSO birinci 500'de 32, İSO ikinci 500'de 24 sanayi firmasının olduğunu belirten Aşut, "Yani toplam 56 sanayi devi bu bölgededir. Gaziantep, Kayseri, Konya, Karaman ve Niğde gibi Doğu Akdeniz'in hinterlantındaki üretim merkezlerini de hesaba katarsanız, Türkiye'nin yeni Marmara'sı olmaya aday bu bölgenin İSO birinci 500'de 70, İSO ikinci 500'de ise 80 firması var. Yani, Doğu Akdeniz ve Hinterlantının İSO birinci 500 ve ikinci 500 listesinde toplam 150 sanayi devi var. Listelere zaman zaman giren veya çıkan firmalarla bu rakam 200'ü buluyor." dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir