• DOLAR 32.599
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2453.035
  • ...
Konteynır kent sakinleri açlık grevine başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra kentin çeşitli yerlerine kurulan konteynır kentlerde yaşayanların bir kısmı toplu konutlara geçti ancak bir kısmı hala konteynırlarda yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Yaklaşık olarak 10 gündür elektrikleri kesilen, çoğunluğu işsiz ve mağdur olan konteynır kent sakinleri, bu günden itibaren süresiz açlık grevine başladıklarını belirttiler.


"İnsanca bir yuva istiyoruz"
Konteynırken girişine "7,2 deprem mağdurları karanlıktayız; barınacak insanca aydınlık bir yuva istiyoruz. Bu nedenle açık grevindeyiz" yazılı pankart asan konteynır kent sakinleri, sorunları çözülünceye kadar açlık grevlerini sürdüreceklerini ifade ettiler.


Konteynır kent sakinlerini ziyaret eden aralarında Mazlum Der'in bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları ise burada yaşanan sıkıntıların bir an önce giderilmesi çağrısında bulundular.


"Valilik buraları kesinlikle boşaltacağını söylüyor"
Anadolu Konteynır kent sakinlerinin yaklaşık olarak 4 aydan bu yana takip ettiklerini belirterek STK'lar, "Bu insanların büyük bir bölümünün mağdur olduğunu tespit ettik. Burada büyük oranda bir mağduriyet yaşanıyor. Yaklaşık olarak 10 gündür elektrikleri kesilmiş, Valilik insan haklarıyla yaptığımız görüşmelerde buranın kesinlikle boşaltılacağını belirttiler. Bizler bu gün açlık grevi başlatan buranın sakinlerini ziyaret ettik. Burada sağlık alanında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Van'daki STK'ları buradaki mağduriyetlere karşı duyarlım olmaya davet ediyoruz" dediler.


Açlık grevi başlatan ailelerin sözcüsü Ali Ahi de burada yaklaşık 100 ailenin barındığını aktararak, 10 gündür elektriklerinin kesildiğini ve kendilerine başlarının çaresine bakmalarını söylediklerini söyledi.


"Başınızın çaresine bakın!"
Ahi, "Bizlere başınızın çaresine bakın' deniliyor. Fakat gidecek hiçbir yerimiz yok. Biz defalarca dedik bizler ekmek yediğimiz tasa tükürecek kadar nankör insanlar değiliz. Burada bizim istediğimiz bir çözümdür burada muhatap görmek istiyoruz sözlerimizin dikkate alınmasını istiyoruz" diye konuştu.


"Yetkililer bize bir çözüm bulmalı"
Konteynır kent sakilerinden Gülten Turgut ise yetkililerin sorunlarına yönelmediği için çaresiz kaldıklarını vurgulayarak, "Evimiz yok. Kalacak bir yerimiz yok. Burada çok ciddi mağduriyetler yaşıyoruz. Bu insanlar nereye gidecek. Dünden beri açlık grevine girdik.


Yetkililer bize bir çözüm bulmalı" ifadelerini kullandı
Tansiyon hastası olduğunu söyleyen 75 yaşındaki nine, burada perişan bir vaziyette olduklarını, tek isteklerinin kendilerine barınacakları bir yer verilmesi olduğunu söyledi.


"Bu Van'ın sorunudur"
Konuşmaktan güçlük çektiğini ifade eden Özlem Çiçek de burada çocuklarının bir haftadan bu yana banyo yapamadığını söyleyerek, "Burada çocuklarımız bitlendi. Bu devlet büyüklerinin bir ayıbıdır. Milletvekillerimizin, siyasilerimizin ayıbıdır. Karanlıkta kalmışsak yine burada en büyük suç onlarındır. Biz çok mu meraklıyız bu kibrit kutularında yaşamaya İmkânım olsa ne diye burada kalayım. Kızımın saçlarını kestim. Bu Van'ın sorunudur bu büyüklerin ayıbıdır. 2 yıldan beri canımıza tak etti" şeklinde konuştu.


"Sorunumuz çözülünceye kadar eylemimiz sürecek"
Burada elektrik ve sularının kesildiğini ve gidecek bir yerlerinin olmadığını belirten Sultan Özgüler, "Biz mağdur olmasaydık. Burada kalmazdık. Çıkan TOKİ konutlarını zenginlere verdiler. 10 günden fazladır elektriklerimizi kesmişler. Burada ne yemek yapabiliyoruz. Ne çay yapabiliyoruz. Hepimiz mağduruz burada sonuna kadar direneceğiz. Dün akşamdan bu yana süresiz açlık grevi başlattık. Bizim sularımızı ve elektriklerimizi açmayana kadar biz grevimizi sonlandırmayacağız" dedi.


Kendisi ve 2 çocuğunun engelli olduğunu söyleyen Özgüler, "Bende engelliyim. 9 tane çocuğumuz var. Maaşımı da kesmişler 9 kişi tek konteynırda yaşıyoruz. İki çocuğum da engellidir" diye konuştu.


Öte yandan 2011'de yaşanan depremlerden sonra kentin çeşitli yerlerinde kurulan konteynır kentlerin geneli kapatılırken en büyük konteynırken olma özelliğine sahip olan Anadolu Konteynır kentin ile Tahirpaşa konteynır kenti açık kaldı. İki konteynır kentte yaklaşık olarak 150 aile barınıyor. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir