• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yapay zekanın tehlikeleri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yapay zekânın çok önemli bir güç olduğunu ve bu gücün etki alanının hızla arttığını belirten uzmanlar, böyle bir gücün üretim ve kullanımının, herhangi bir tek elde toplanmasının dünya üzerindeki dengeleri değiştirebileceğini savunuyor.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan Karahasan, konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Bence tehlike; ikinci bölüm yapay zekada yani yapay zekanın yaptığı yapay zekadadır"

Yapay zekanın artık hayatın her alanında birçok noktada kullanıldığına dikkat çeken Karahasan, "Tabiki yapay zekanın doğru kullanıldığı yerler var maalesef yanlış kullanıldığı yerler de var. Özellikle öğrenen makine dediğimiz sistem bana göre insan hayatını kolaylaştırmak üzere yapay zekanın en mantıklı tarafı gibi geliyor. Bir de insanın yerine geçirilmek istenen, insanın yeteneklerini geri atarak kendisini ön plana çıkaran bir yapay zeka algoritması var. Bunun ise tehlikeli olduğunu sadece ben söylemiyorum, dünya artık bunu söylüyor. En son Stephan Hawking bile 'Yapay zeka dünyayı ele geçirebilir.' dedi ve bilindiği üzere bir hafta sonra öldü. Bugün Elon Musk'tan tutun diğer insanlara kadar yapay zekanın tehlikleri noktasında yine Amerika'da bir çok bilim insanı bir araya gelerek 'Yapay zeka artık çok tehlikelidir, bunun önüne geçilmelidir.' dedi. Bence tehlike olan; ikinci bölüm yapay zekada yani yapay zekanın yaptığı yapay zekadadır. Şu an birinci nesil yapay zekayı insan yapıyor ve insan sınırı kadar fakat ikinci nesil yapay zekada sınır yok çünkü yapay zekayı o kodlamayı başlayacak. Kodlama da bitiyor, birçok şey bitiyor." dedi.

"Dünya sıfırlanırken great reset (büyük sıfırlama) ile zihinler de sıfırlanıyor"

Kendisini en çok üzen ve korkutan şeylerden bir tanesinin düşünmenin bitiyor olduğunu dile getiren Karahasan, "Sen düşünme, araştırma ben senin yerine araştırırım diyor. Bir genci düşünün; kafasına birşey takıldığı zaman ne yapacak? Hemen yapay zeka Chat sitelerine, sohbet sitelerine soracak ve onun verdiği cevapları doğru olarak kabul edecek. Maalesef burada isimlerini bile vermek istemiyorum, bazı terörist ve terörsit başlarını 'kimdir, iyi biri midir?' diye sorduğumda baktım ki Chat botlar yuvarlak cevaplar veriyor. Kime göre iyi neye göre iyi? O zaman arkada bir dizayn da var. Dünya sıfırlanırken, great reset (büyük sıfırlama) ile zihinler de sıfırlanıyor, düşünce de sıfırlanıyor ve kim nasıl istiyorsa öyle kodlama yapmaya başlıyor. Çok ciddi bir tehlike var; biz hep bitcoin, kripto derken bu işin parasal yönündeyiz ama düşünsel ve felsefik yönünü çok ıskalıyoruz. Buradan çağrı yapıyorum; Türkiye'deki bilim insanları yapay zekanın tehlikerini halka ciddi ciddi anlatsınlar, susmasınlar. Hep bekliyorlar, bu çok ciddi bir tehlikedir. Dünya tarihinin en büyük tehlikelerinden bir tanesi ile karşı karşıyayız. İnsan neslinin sonunu getirecek; insanı hedef olarak görecek. Bu zor birşey değil, bugün bir yapay zekayla bir arıyı, sineği bile kodlasanız ve git şu konumdaki insanı öldür diye komut verirseniz çok kolay bir şekilde öldürebilir." şeklinde konuştu.

"Çocuklarımızı yapay zeka ile sohbet edecek kadar yalnız bırakmayalım"

Karahasan, "Yapay zeka ile şaka olmaz, oyun olmaz bu yüzden buradan çağrı yapıyorum; hem aileler çocukları kiminle ne konuşuyor dikkat etsinler. Öte yandan bir çocuğa bilgiyi vermezseniz çocuk yapay zeka ile sohbet eder. Çocuklarımızı yapay zeka ile sohbet edecek kadar yalnız bırakmayalım. Çocukların sohbete ihtiyacı var, onu da giderelim. Tabiat boşluk kabul etmez. Ulaşamadığımız çocuklara başkaları ulaşır ve onların beyinlerini yıkar. Bu manada yapay zekanın çok tehlikeli olduğunu ve önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu büyük chat firmalarının Türkiye'de hizmetleri var. Bu hizmetler denetlenmeli, buraya bazı yazılar yazılmalıdır. Verdiği cevaplar, benim ülke politikalarımla ayrı düşüyorsa bunlara müdahale edilmeli gerekirse Türkiye'deki uzantıları kapatılması, indirilmesi, yasaklanmalı ve uyarı yapılmalı çünkü devlet olmanın gereği halkını korumaktır. Halkının sağlığını; beyin, beden, ruh sağlığını da korumaktır. Gençliği, aileyi korumaktır. Çünkü artık bizi bizden daha iyi tanıyan bir dijital dünyadan bahsediyoruz. Devlet orada koruma refleksini hareket ederek önüne geçmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda yetkililere seslenen Karahasan, "Bugün Fransa'da bir çocuk uygulama indirdiğinde anne ve babaya onay gidiyor, Türkiye'de de bu tür uygulamaların geçmesi gerekiyor. Herkesin istediği her şeye ulaşamaması lazım. Çocuklarımız görmemesi gereken şeyleri görüyor, duymaması gereken şeyleri duyuyor. Bu çok büyük bir bir tehlikedir; bu yüzden reklamlardan tutun, yayınlara kadar, Whatpadelere kadar, Snapcahatteki botlara ve yapay zeka botlarına kadar bunlar ülkemizden ciddi paralar kazanıyor. Sosyal medya siteleri çok ciddi paralar kazanıyor, bilindiği üzere cari açık da yükseliyor ekonomik olarak ciddi bir sınav veriyoruz; bu manada devletin yumruğunu masaya koyarak bunları kontrol etmesi gerekir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir