• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.529
  • ...

İşsizlik ödeneği alabilmenin en temel faktörü, sigortalı çalışanın iş akdi feshinin kendi iradesinin dışında olması halinde faydalanabilir. Kendi isteğiyle işten ayrılan bir birey, işsizlik maaşından faydalanamaz.

İşten çıkarıldığı andan itibaren çalışan, 30 gün içinde en yakın İŞKUR müdürlüklerine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden başvurusunu yapar.

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanarak kendisine verilir. Bu süre zarfında birey, kendisine iş bulana kadar mağduriyeti giderilmiş oluyor.

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

 Çalışan birey, işsizlik aylığından faydalanması için öncelikle kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor. Bu şartlar dışında kalan birey, işsizlik aylığından faydalanamaz.

İşsizlik Ödeneğine Hak Kazananlara Sunulan Hizmetler

 İşsiz kaldığı süre zarfında, işsizlik aylığından faydalanan bireyler; işsizlik ödeneği, genel sağlık sigortası primleri, yeni bir iş bulma, meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi hizmeti sunuluyor.

Kaç ay işsizlik aylığından faydalanılıyor?  

İşsizlik aylığından faydalanan bireylerin, işsiz kaldıkları andan itibaren geçmişte çalıştığı prim gün sayısı dikkate alınır. Ne kadar prim gün sayısı fazlaysa, o kadar süreye mukabil işsizlik aylığından faydalanır.

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği verilir.

İşsizlik Ödeneği hangi hallerde kesilir?

İşsizlik ödeneği alan birey; İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın, teklif edilen iş ikamet ettiği yerin sınırları içerisindeyse, gerekçe göstermeksizin çalışmamak durumunda kesilir.  Müfettişlerce veya kamu idarelerinin denetim elemanları tarafından yapılan denetimlerde İŞKUR'da işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilmesi halinde kesilir.

İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri "emeklilik" gerekçesiyle kesilir.