• DOLAR 32.223
  • EURO 34.777
  • ALTIN 2458.983
  • ...
Japonya nükleer atık suyun tahliyesine başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Mart 2011'de meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyun 24 Ağustos'tan itibaren tahliye edilmeye başlanacağını duyurmuştu.

Alınan karar çerçevesinde, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) kullanılarak trityum haricinde ayrışması sağlanan ve radyoaktivitesi düşürüldükten sonra 1046 tankta biriken 1 milyon 343 bin ton atık su okyanusa boşaltılacak.

Tokyo Elektrik Enerji Şirketinin (TEPCO) işletmesindeki Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun, tahliye sürecinden önce, ALPS yöntemiyle 5 farklı süreçten geçirilerek radyonüklit yoğunluğunun önemli oranda azaltıldığı belirtiliyor.

TEPCO, söz konusu işlemlere rağmen atık sudaki varlığı devam eden karbon-14 ve trityum yoğunluğunun düşürülmesi için seyrelteme işlemi uygulandığını belirterek, bu yöntemle yoğunluğu litre başına yaklaşık 1500 Bekerel'e (Bq) düşürülen suyun, Japonya ulusal güvenlik normlarının altında olduğunu bildirdi.

Japonya hükümeti de okyanusa tahliyesi planlanan sudaki radyoaktif materyal miktarının, insan sağlığı ve çevre için zararlı kabul edilen oranların altında olduğunu savunarak, söz konusu tahliye sürecinde herhangi bir şekilde etkilenen vatandaşlarının zararlarını tazmin etmek için "güvenlik sözü" verdi.

Ülkenin kuzeydoğusunda Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrası TEPCO'nun Fukuşima'da işlettiği 6 reaktörlü nükleer santralde hasar meydana geldi.

Tesis bünyesindeki 1 ve 3 numaralı reaktörlerde oluşan çekirdek erimesi sonrası, reaktörlerin soğutulması için içlerine su basılmaya başlandı. İşlem gören ve radyoaktif özellik kazanan atık su zamanla birikti. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir