• DOLAR 32.331
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2388.95
  • ...
Tarihte bugün: 23 Ağustos
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

634: Dört halifeden ilki, Hazreti Ebubekir radiyallahu anh vefat etti. Hazreti Ebubekir radiyallahu anh, Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin İslam’ı tebliğe başlamasından sonra ilk iman eden kişilerdendir. İslam’dan önce de saygın, dürüst, kişilikli, putlara tapmayan ve evinde put bulundurmayan “hanif” bir tacir olan Hazreti Ebubekir radiyallahu anh, vefatına kadar Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemden hiç ayrılmamıştır. Bütün servetini, kazancını İslam için harcamış, kendisi sade bir şekilde yaşamıştır. (Hazreti Ebubekir vefat etti)

1514: Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu, Çaldıran’da Şah İsmail’in ordusunu yendi. Savaşı kazanan Birinci Selim, 6 Eylül 1514’te Safevilerin başkenti Tebriz’e girdi. Birinci Selim kışı burada geçirmek istiyordu, ama yorgunluktan dolayı Osmanlı askerleri arasında huzursuzluk artıp İstanbul’a çekilince Safeviler, Çaldıran Muharebesi’nde yitirdikleri toprakları savaşsız geri aldı. Zaten bu savaşın amacı toprak almak değil, Safeviler ile Osmanlılar arasındaki güç mücadelesinin bir sonuca vardırılmasıydı. Savaşın sonunda, Dulkadiroğulları başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki Kürt beylikler Osmanlı’ya bağlandıklarını bildirdiler. (Osmanlı ordusu, Çaldıran’da Şah İsmail’in ordusunu yendi)

1923: Tek taraflı ilan edilen Sevr Antlaşması’na nisbeten daha iyi şartlar barındıran, fakat özü itibariyle Türkiye’nin aleyhinde olan Lozan Barış Antlaşması, Büyük Millet Meclisi’nce onaylandı.  (Lozan Barış Antlaşması, Meclis’te onaylandı )

1925: Mustafa Kemal, elinde bir “Panama şapkayla” çıktığı Kastamonu gezisi sırasında “Şapka ve Kıyafet Devrimi”ni başlattı. İslam’ın özüne uygun milli kıyafetlerin terkedilip Anadolu’yu baştanbaşa işgal edip yağmalayan Batı’nın kıyafet ve şapkasının zorla dayatılmasına Müslüman halk, büyük bir reaksiyon göstermiştir. Bunun sonucunda da bazı şehirler bombalanmış, İstiklal Mahkemeleri eliyle sayısız idamlar gerçekleştirilmiştir. (Şapka ve Kıyafet Devrimi” başlatıldı)

1944: Son Osmanlı Halifesi Abdulmecid, Paris’te geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Arapça, Farsça ve Fransızca’nın içinde bulunduğu 6 yabancı dil bilen Abdulmecid, saltanatın kaldırılması ve Sultan Vahdettin’in Türkiye’den sürgün edilmesi üzerine 18 Kasım 1922’de Meclis’in çoğunluk oylarıyla halifeliğe seçilmiştir. 1924’te halifelik lağvedilip hanedan üyelerinin yurt dışına çıkarılması kararı alınınca, hemen o gece aceleyle İsviçre trenine bindirilerek Türkiye’den sürülmüştür. Daha sonra Fransa’ya geçen Abdulmecid, son nefesini de Paris’te vermiştir.  (Son Osmanlı Halifesi Abdulmecid vefat etti)

1992: İmamlık yaptığı Eğil’den, Bingöl’e taziyeye giderken, yolu kesen PKK’lılarca kaçırılan Molla Ali Elbahadır, işkence edildikten sonra şehid edildi. (Molla Ali Elbahadır katledildi)

 2000: Merkez üssü Hendek-Akyazı olan 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hendek ve Akyazı ile çevre illerde binalardan atlayan 60 kişi yaralanarak hastahaneye götürüldü. (Deprem nedeni ile binalardan atladılar)

 2011: Libya'daki Kaddafi rejimi sona erdi. (Kaddafi rejimi sona erdi)

2014: Tarihin en vahşi katliamlarından birinin yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde, işgalci Fransız askerleri ve destekledikleri hıristiyan çetelerin Müslümanlara yönelik işgalci saldırıları sonucu  onlarca Müslüman katledildi, 29 kişi de yaralandı.  (Orta Afrika Cumhuriyeti’nde katliam)

2016: Uluslararası Aksa Vakfı, terör çetesinin 2015 yılı boyunca Mescid-i Aksa’ya “10 binin üzerinde” saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. (Mescid-i Aksa’ya 1 yılda “10 binin üzerinde” saldırı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir