• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...

Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman'da mısır hasadının başlamak üzere olduğunu söyledi.

Bu sene iyi bir rekolte beklediklerini ifade eden Doğan, çiftçilerin tek beklentisinin mısır alım fiyatlarının açıklanmasında olduğunu vurguladı.

Taban fiyatın henüz açıklanmamasının mısır hasadını geciktireceğini dile getiren Doğan, çiftçilerin iyi bir fiyat beklentisi içerisinde olduklarını kaydetti.

"Çiftçinin en büyük beklentisi iyi bir fiyat"

Girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle mısır alım fiyatlarının çiftçiyi memnun etmesi gerektiğini belirten Doğan, "Bir hafta 10 gün içerisinde çiftçimiz hasadını gerçekleştirecektir. Ancak halihazırda halen mısır taban fiyatları açıklanmış değil. Çiftçinin en büyük beklentisi iyi bir fiyattır. Çünkü girdi fiyatlarında, akaryakıtta, gübrede meydana gelen fiyat artışları nedeniyle çiftçimizin iyi bir fiyat beklentisi var." dedi.

"Rekolte beklentimiz iyidir"

Mısırın hasada hazır olduğunu ancak alım fiyatları henüz açıklanmadığından dolayı çiftçilerin hasat yapmadıklarını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım tarihinin ve buna bağlı olarak mısır alım fiyatının açıklanmasını beklemektedir. İlimizde toplamda 60-70 bin dönüm arası mısır ekili alanı söz konusudur. Bizler 90-100 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Rekolte beklentimiz iyidir."

"İyi bir fiyat açıklanırsa çiftçiler üretime mutlu şekilde yönelecek"

Çiftçilerin soğuğa sıcağa bakmadan üretmeye devam ettiğini vurgulayan Doğan, "Çiftçiye önemli ölçüde bir destek sağlanmaması durumunda tarımsal üretim zor duruma girecek. Çiftçilerimiz zor bir durum yaşayacaktır. Dolayısıyla mutlaka iyi bir fiyat açıklanmalı. Çiftçilerimiz şu an tek beklentisi o. İyi bir fiyat açıklanırsa çiftçimiz müjdelenmiş olacak, daha mutlu bir şekilde üretime yönelecektir." ifadelerini kullandı.

"Beklenti 8 bin 500 lira ve üzeridir"

Mısırın tonuna en az 8 bin 500 lira ve üzeri bir fiyat verilmesini beklediklerini aktaran Doğan, son olarak şunları söyledi:

"Çiftçi adına yetkililerden beklentimiz, iyi bir fiyattır. Çiftçinin beklentisi ton başına 8 bin 500 lira ve üzeridir. Çünkü çiftçiler zor şartlarda üretim yapmaktadırlar. Girdiler her gün yeni bir fiyatla yükselmektedir. En azından bu maliyetler iyi bir fiyatla tolere edilebilir diye düşünüyorum."