• DOLAR 32.138
  • EURO 35.032
  • ALTIN 2416.621
  • ...
Yunanistan'a göçmen faciası için "bağımsız" soruşturma çağrısı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fethullah Beyazçiçek

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan açıklarında haziranda yaşanan göçmen faciasına ilişkin ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, Yunan sahil güvenliği ve hayatta kalanların ifadelerindeki "çelişki" nedeniyle duyulan endişelere işaret edilerek faciaya ilişkin "etkili, bağımsız ve tarafsız bir soruşturmaya acilen ihtiyaç duyulduğu" belirtildi.

Enkazla ilgili "eksiksiz ve güvenilir" bir soruşturmanın, teknenin batmasının nedenlerine ve kurtarma çabalarındaki gecikmelere veya eksikliklere ilişkin sorumlulukları netleştirmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülebilmesi için hayatta kalanların güvenliklerinin sağlanıp ifadelerinin alınması gerektiği aktarıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü'nden bir heyetin kazaya ilişkin Yunanistan'a yaptığı ziyaretin anımsatıldığı açıklamada, burada görüşülen kurbanların, "Yunan Sahil Güvenlik gemisinin, bağladığı halatın teknenin sallanmasına ve ardından alabora olmasına neden olduğuna" dair ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, görüşülen kişilerin "sürekli olarak kurtarılmayı talep ettiklerine ve teknedeki diğer kişilerin, alabora olmadan saatler önce uydu telefonu aracılığıyla kurtarılmayı istediklerine tanık olduklarına" dair ifadeleri aktarıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir