• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
BM’den işgalci çeteye tepki:  "FİLİSTİN HALKININ DOĞAL KAYNAKLARINI GASP EDİYOR"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FARUK KUZU / DOĞRUHABER

BM kararlarına uymamasıyla tanınan Siyonist işgal rejimine bir uyarı da BM Genel Sekreteri Guterres’ten geldi.

BM Sözcülüğü Ofisi'nden Siyonistlerin Batı Yaka'daki yeni yerleşim planına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Guterres, Siyonistlerin işgal altındaki Batı Yaka'da 4 binden fazla yeni yerleşim yeri planından 'derin endişe ve rahatsızlık duyduğunu', söz konusu planın işgalcilerin yerleşim yeri faaliyetlerini hızlandıracağını ifade etti.

Yerleşim yerlerinin uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurgulayan Guterres, bunların aynı zamanda iki devletli, adil ve kalıcı barışa engel teşkil ettiğine dikkati çekti.

'FİLİSTİN HALKININ DOĞAL KAYNAKLARINI GASP EDİYOR'

Guterres, yasa dışı yerleşim yerlerinin genişletilmesinin gerginliği ve şiddeti tetiklediğini belirterek, aynı zamanda Siyonist Yahudi Rejimin işgalini derinleştirdiğine ve Filistin halkının doğal kaynaklarını gasp ettiğine dikkati çekti.

İşgal hükümetine işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yerleşim yeri faaliyetlerini acilen durdurma ve geri çevirme' çağrısı yapan Guterres, İşgalcilerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etti.

SİYONİST REJİMİN ‘YERLEŞİM’ KARARI

İşgalcilerin Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), siyonist hükümetinin, haftalık kabine toplantısında yeni yerleşim birimleri inşa etmek için gerekli izinleri alma sürecini 'önemli ölçüde kısaltan' bir kararı onaylayacağını belirtmişti.

KAN'ın haberine göre, söz konusu karar, daha fazla yerleşim birimi inşasına izin verecek, böylece inşaat neredeyse siyasi düzeyin onayı olmadan teşvik edilecek ve planlama izninin ilk onayı da aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in yetkisinde olacak.

İşgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşim birimi inşasını sürdüren Siyonist rejim büyük bir Yahudi yerleşim birimi kurmayı planlıyor.

Mahmud Abbas idaresindeki Filistin yönetimi ve Avrupa Birliği söz konusu hamlenin, iki devletli çözüm şansını yok edeceğini vurguluyor.

İşgal altındaki Batı Yaka ve Doğu Kudüs çevresinde yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre Batı Yaka ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı sayılıyor.

Her bir ‘Yerleşimci’ biriminin kendi içinde çeteleşerek Filistinlilerin can ve mal güvenliğini tehdit ettiği uluslararası kurumların hazırladığı rapolara konu olmuş durumdadır.

SİYONİST YAHUDİLER MESCİD-İ AKSA’YA BASKIN DÜZENLEDİ

İşgal güçleri gece vakti Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi’ne baskın düzenleyerek cemaatten bir grubun Mescid-i Aksa’da gecelemesine engel oldu ve Mescid-i Aksa bekçilerinden bazıları ile üç çocuğu gözaltına aldı.

 Kudüslü kaynaklar, işgal güçlerinin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediğini ve avlusunda konuşlandığını, Kıble Mescidi’ne girerek itikâftakileri dışarı çıkardığını söyledi.

Kaynaklar, işgal güçlerinin Kıble Mescidi’nden çıkardığı Filistinlilerin çantalarını aldığını ve itikâfa devam etmelerine izin vermediğini bildirdi.

Kaynaklar ayrıca işgal güçlerinin Mescid-i Aksa bekçilerinden bazılarını gözaltına aldığını, bekçileri ve cemaati Mescid-i Aksa’dan çıkardığını ifade etti.

İşgal güçleri, Filistinli bir grup kadını da Es-Silsile Kapısı civarında kuşatarak o bölgede itikâf yapmalarını engelledi.

Filistinli kadınlar Mescid-i Aksa kapıları önünde ve Eski Belde semtinde “Komutanı Muhammed olan ümmet boyun eğmeyecek” sloganları attı. 

İşgal güçlerinin Filistinli kadınları güç kullanarak Mescid-i Aksa çevresinden uzaklaştırdığı ve bir Yahudi yerleşimcinin Mescid-i Aksa’dan çıkarılan kadınlara saldırdığı belirtildi.

İslami Direniş Hareketi (HAMAS) Kudüs kenti sözcüsü Muhammed Hammade, işgal güçlerinin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek bekçileri ve cemaati dışarıya çıkarmasının din savaşına yol açabilecek tehlikeli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

HAMAS: CENİN’DEKİ DİRENİŞ KIRILAMAZ

İşgal güçlerinin 19 Haziran Pazartesi günü Cenin’e düzenlediği baskın sırasında şehit olan Filistinli sayısı 5’e ve yaralı sayısı 91’e yükselirken yaralılardan 18’inin durumunun ağır olduğu bildirildi.

İslami Direniş Hareketi (HAMAS), Batı Yaka’nın Cenin kentindeki direnişin sağlam, güçlü ve kırılmaz olduğunu ifade etti.

HAMAS sözcülerinden Hazım Kasım, işgal güçlerinin Cenin’e düzenlediği baskınla ilgili yaptığı açıklamada, Batı Yaka’da direnişin güçlü olduğunu ve işgalcilerin Cenin’de direnişe karşı zafer kazanamayacağını söyledi.

Cenin’in direnişin kalesi olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Kasım, direnişi sona erdirmek isteyen işgal güçlerinin her seferinde sürprizle karşılaştığına dikkat çekti.

İşgal güçlerinin direnişe karşı bugün ve bundan sonra da kaybedeceğini kaydeden Kasım, işgalcilerin önümüzdeki günlerde daha çok direnişle karşılaşacaklarını söyledi.

Kasım, direniş gruplarının işgal güçlerini taktik ve silah bakımından şaşırtmasının gücünün arttığına işaret ettiğini dile getirdi.

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi yayınladığı bildiride, işgal güçlerinin Cenin Kampı’nda ve çevresinde işlediği cinayetleri kınarken, İslami Cihad Hareketi sözcüsü Tarık Sülemi, işgal güçlerinin baskınına direnen Cenin Tugayı kahramanlarını övdü.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir