• DOLAR 32.496
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2441.919
  • ...
Taksim ve Tahrir`deki gösterileri OTPOR yönetti iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Her Yerde Adalet Platformu (HYAP) Genel Başkanı Avukat Özkan Öztürk, Gezi Parkı olayları ve Tahrir Meydanı`ndaki gösterilerin Sırbistan merkezli ve CIA destekli OTPOR isimli kuruluşun yönettiğini iddia etti.

Mısır`da gerçekleştirilen darbe ile Gezi Parkı`ndaki darbe girişiminin arkasındaki güç odaklarının aynı olduğunu ileri süren Özkan, "Uluslararası enerji ve sermeye kuruluşlarına hizmet eden ve sivil direniş anlamına gelen OTPOR üyelerinin Taksim`de ve Tahrir`de boy gösteriyor olmaları eylemlerin tek bir merkezden yönetildiğinin açık bir göstergesidir. Gezi eylemlerinde sosyal medyadan Twiter aracılığı ile twit atan bazı eylemcilerin Tahrir Meydanı`nda da halkı sokaklara dökmeye çalışması iki farklı şehirde tek merkezden eylemlerin organize edildiğinin göstergesidir. Ayrıca Nisan ayında Kahire`de başlatılan Mursi`ye karşı 22 milyon imza TEMERRÜD (isyan) kampanyasını başlatan 5 Mısırlı gencin de arkasındaki yapı OTPOR isimli yapıdır" dedi.

OTPOR isimli kuruluşun fikir babası Gene Sharp isimli bir şahsın olduğunu belirten Özkan, "Gene Sharp`ın `Şiddetsiz Eylemin 198 Yöntemi`ni anlatan kitabında özellikle Ortadoğu ülkelerinin karıştırılması amaçlı kaleme almıştır. Arapçaya da çevrilen bu kitapta yazan şiddetsiz devrim metotları ile ABD`nin ülkeleri savaşmadan şekillendirdiğini beyan etmek istiyoruz" diye konuştu.

Derin Mısır`ı Ordu kurdu
Mısır ordusunun elinde bulundurduğu ticari sahalara da değinen Özkan şunları söyledi, "Yaklaşık olarak son 40 yılını hiç savaşmadan geçiren ve ticari sahada olan ve ülkeye gelen dış kaynaklı yardımların büyük bölümüne el koyan ordu, Derin Mısır`ı kurdu. Mısır ekonomisini kontrol eder hale geldi. Özellikle akaryakıt sektörünü ele geçiren ordu, stratejik ekonomik alanlara el atarak ülkeyi şekillendirmiştir. Şuan itibari ile Mısır`da faaliyet gösteren yaklaşık 3 bine yakın petrol istasyonunun büyük bir kısmı Mısır Ordusu tarafından işletilmekte, kalan diğer kısımlarını ise Mübarek yandaşları tarafından işletimi yapılmaktadır."

Darbeye giden süreçte yargı
Mısır`daki askeri darbesinin bir diğer aktörü de yargı olduğuna dikkat çeken Özkan, "Yüksek Yargı mensuplarının Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Mursi`nin yetkilerini kısıtlaması, Halk Meclisini, yasama organını fesih ederek yetkiyi Yüksek Askeri Konseye vermesi ve Mursi`nin seçildikten 2 ay sonra yetkilerini geri alması da düşünüldüğünde yargı mensupları da darbeye çanak tutmuşlardır" dedi.

Mısır`da yargıçların da oldukça iyi ekonomik seviyede olduğunu ifade eden Özkan, "Halkın aylık 50 dolara geçim yapmaya çalıştığı Mısır`da yargı mensupları haftada sadece 1 gün ve ayda 4 gün çalışıp 4 bin 500 ve 5 bin dolar maaş alıyorlar" diye konuştu.

Türkiye`den Adeviye Meydanı`nda onurlu direniş gösteren kardeşlerimize selam gönderen Özkan, "Bu darbe tüm ümmete karşı yapılmıştır. Darbe ile amaçlanan ise Müslüman halkların uyanışına engel olmak istenmektedir. Ancak hiçbir şey batı ve ABD`nin istediği gibi bundan sonrası için gitmeyecektir" dedi. (İlyas Yavuz - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir