• DOLAR 32.197
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2415.381
  • ...
Tarihte bugün: 29 Mayıs
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1453:  Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet İstanbul‘u fethederek Bizans İmparatorluğu’nu yıktı.

Birçok tarihçi için İstanbul’un fethi, Orta Çağ’ın sonudur. Fetih sırasında son Bizans İmparatoru XI. Constantin (On Birinci Konstantin) öldü. Yeniçerilerden de Ulubatlı Hasan, Bizans surlarına ilk sancağı dikerken şehid olmuş ve Fetih sembollerinden biri haline gelerek tarihteki yerini almıştır.

İstanbul’un fethi hem İslam tarihi hem de Osmanlı açısından bir dönüm noktası olmuştur.

 

1914: Kanada yolcu gemisi, Saint Lawrence (Seynt Lovrıns) Körfezi‘nde battı; bin 24 yolcu boğularak hayatını kaybetti.

 

1937: Türkiye ile Fransa arasında Hatay’ın mülki bütünlüğünü garanti eden antlaşma, Cenevre’de imzalandı. Bu suretle Hatay, bağımsız oldu. Ancak daha sonra Hatay Millet Meclisi, 23 Haziran 1939 günü yaptığı toplantıda oy birliği ile Anavatan’a katılma kararını alarak Hatay Devleti’ne son verdi. Aynı gün Fransa, imzalanan Ankara Anlaşması ile Hatay’ın Türkiye’ye katılmasını kabul etti ve bir
süre sonra Hatay’dan çekildi.

 

1954: İlk Bilderberg Toplantısı yapıldı.

 

1963: Pakistan‘ın doğusunda çıkan kasırgada 10 bin kişi öldü.

Binlerce yaralı ve kayıp insanın bulunduğu kasırgada, on binlercesinin de evsiz kaldığı bildirildi.

 

1996: Siverek halkı, aralarında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de bulunduğu 13 politikacı hakkında tazminat davası açtı. Politikacılar Siverek’i il yapacakları vaadinde bulunup yerine getirmemekle suçlanıyordu.

 

2014: Mısır’da askeri darbe ve silahların gölgesinde, gayrimeşru ve göstermelik cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. İhvan’ın engellendiği seçimlerde, darbeci Sisi ve Sabbahi yarıştı. Senaryodan ibaret seçimlerde darbeci Sisi, oyların yüzde 96,7’sini aldı.

 

2015: BM Güvenlik Konseyi, Arakanlı Müslümanlar için ilk kez toplandı ve kapalı oturumda Myanmar’da çektikleri sıkıntılar ile insan hakları ihlâllerini görüştü. Bu görüşmede, sorunun çözümüne yönelik herhangi bir adım atılması ise beklenmiyordu ve nitekim öyle de oldu.

 

2015: PKK Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Xanikê (Kozluca) köyünde Hüda Par üyesi Muhammed Şerif Şimşek ile Abdulcelil Talayhan’ı hunharca katletti. 

Xanikê köyü, benzer katliamları 90’lı yıllarda da yaşamış; aralarında bir çocuğun da bulunduğu 4 kişi, 90’lı yıllarda Pkk’nin saldırılarında katledilmişti.

 

2020: YENİ TİP KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ KAPSAMINDA CEMAATLE İBADETİN KISITLANMASININ ARDINDAN 74 GÜN SONRA İLK CUMA NAMAZI TÜM TÜRKİYE'DE EDA EDİLDİ. CUMA NAMAZI HASRETİ ÇEKEN MÜSLÜMANLAR, BİRÇOK YERDE ŞÜKÜR KURBANI KESTİ. (74 GÜN SONRA İLK CUMA NAMAZI)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir